Gerichte controles voor veiliger vrachtvervoer

Politiezones pakken problemen rond zwaar vervoer gezamenlijk aan. Op het kruispunt van de Haachtsesteenweg met de Luchthavenlaan (Brucargo) in Vilvoorde vindt vanmorgen een grootscheepse, gerichte controleactie rond vrachtvervoer plaats. Het streefdoel is om daarbij in totaal 80 vrachtauto's te controleren.

De controles kaderen in het project "In vijf stappen naar veilig vervoer", waarbij vier politiezones uit de Vlaams-Brabantse regio rond de luchthaven (Vilvoorde-Machelen, Kampenhout-Steenokkerzeel-Zemst, Grimbergen en Zaventem) samenwerken om de problematiek rond zwaar vrachtvervoer op hun grondgebied aan te pakken. Het project krijgt de steun van de provincie Vlaams-Brabant en het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV), en sluit aan bij het achtpuntenprogramma voor veiliger vrachtvervoer van federaal Minister van Mobiliteit Renaat LANDUYT.

De vier betrokken politiezones werken al langer samen om problemen met zwaar vrachtvervoer gezamenlijk aan te pakken. Elke maand, behalve in juli en augustus, vindt in één van de vier zones een gecoördineerde actie rond zwaar vervoer plaats. Het provinciebestuur van Vlaams-Brabant en het BIVV besloten daarop om deze acties te ondersteunen met communicatie en sensibilisatie naar vrachtwagenbestuurders onder de noemer "In vijf stappen naar veilig vervoer".

De provincie Vlaams-Brabant ontwikkelde in samenwerking met de politiezones en het BIVV een folder en spandoeken, die de vrachtwagenbestuurders en zaakvoerders van transport- en vervoerbedrijven wijzen op de gevaren van overlading, het niet-respecteren van rij- en rusttijden, en vermoeidheid aan het stuur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here