Rijopleiding kan in lessenpakket middelbaar onderwijs

Uit een steekproef van de automobilistenvereniging VAB blijkt dat de jonge kandidaat-chauffeurs niet goed voorbereid zijn op het nieuwe rijexamen. Zo bedraagt het slaagpercentage amper 32 procent. Spirit wil dat het behalen van een rijbewijs binnen ieders bereik ligt. Het niet bezitten van een rijbewijs creëert immers sociale ongelijkheid: de huidige maatschappij, zeker de arbeidsmarkt, verwacht van jongeren dat ze met de auto kunnen rijden.

"Reden genoeg om de rijopleiding in het lessenpakket van het middelbaar onderwijs op te nemen, net zoals dat gebeurd is met de informaticalessen toen bleek dat computervaardigheid essentieel werd op de arbeidsmarkt," zegt Joris Vandenbroucke (Vlaams volksvertegenwoordiger spirit).

Omdat de school niet alle taken op zich kan nemen, pleiten we voor een samenwerking tussen scholen en rijscholen. Bovendien vragen we de verlaging van de BTW-tarieven van 21 naar 6 procent voor het volgen van een rijopleiding in de rijschool.

Het recht op mobiliteit moet gecombineerd kunnen worden met de zorg voor een veiliger verkeer. Vooral jongeren moeten de kans krijgen om tegen een aanvaardbare prijs beslagen op het ijs te komen in het verkeer aldus Joris Vandenbroucke. (spirit)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here