Burgemeesters schenken duizend Gentse azalea's weg.

De Gentse azalea heeft, als eerste sierteeltproduct in Europa, de erkenning gekregen als Beschermde Geografische Aanduiding. De azalea werd eind 18de eeuw vanuit China en Japan naar Europa gebracht. Sindsdien is er heel veel gebeurd. De azalea is een van onze populairste bloeiende kamerplanten en het paradepaardje van de Vlaamse sierteelt. Vandaag is ruim 75% van de Europese azalea's afkomstig uit de Gentse regio. De Vlaamse azaleatelers vroegen dan ook de erkenning van hun product als Europees streekproduct. Maar er kwam protest vanuit Duitsland. Maar op 17 maart kwam er dan toch de langverwachte goedkeuring van de Europese commissie.

Om de erkenning te vieren werden er vrijdagnamiddag duizend gratis azalea's uitgedeeld op het Sint-Baafsplein in Gent. In goed 10 minuten tijd waren ze de deur uit. De Gentse burgemeester Daniel Termont en zijn collega burgemeester Yves Deswaene uit Lochristi deelden samen met een aantal azaleakwekers uit het Gentse een hele vrachtwagen vol azalea's uit aan verraste voorbijgangers. Burgemeester Termont: "Zowel voor Gent als voor de hele regio is deze erkenning heel belangrijk. Het past in ons imago als bloemenstad, maar het is nu ook een officieel erkend exportproduct".

De Gentse azalea heeft ook als bloemstuk veel mogelijkheden, dat bewees de Gentse fleuriste Colette Volckaert tijdens een demonstratie bloemschikken. En dat we terecht trots mogen zijn op de Gentse azalea bewijzen organisaties zoals het Festival van Vlaanderen en de Gentse Floraliën die de Gentse azalea hoog in het vaandel dragen. Maar dat is dan ook te wijten aan de onverdroten inzet van talloze bloemisten die al 200 jaar de naam en faam van de azalea verdedigen. Link: http://www.gentseazalea.be/

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER