Mannen krijgen ook borstkanker

Henk Van daele voelde in november 1999 een knobbeltje, of liever gezegd zijn echtgenote voelde het eerst. Voor de spiegel bekeken zij zijn linkerborst. Een lichte welving was nauwelijks zichtbaar. Om beurten betastten zij de huid naast de linkertepel. Een harde knobbel in de vorm van een boon bevond zich naast de tepelhof en schijnbaar vlak onder de huid. Je kon het 'ding' tussen duim en wijsvinger vastpakken. Je kon er zelfs in knijpen zonder dat het pijn deed.

"Mannen hebben ook borsten en tepels", lgt Van daele uit. "En daarom kunnen ze, net zoals vrouwen, het slachtoffer worden van borstkanker. Elk jaar krijgen in Vlaanderen bijna 60 mannen borstkanker, tegenover ongeveer 5.000 vrouwen ; de verhouding is dus zowat 80 tot 90 vrouwelijke patiënten voor één man met deze levensbedreigende ziekte.

Volgens de statistieken van de 'International Agency for Research on Cancer' (IARC in Lyon) verschillen de cijfers van het ene land tot het andere.

In ons land zijn mannen met borstkanker eerder zeldzaam. Een gevolg is dat nogal wat huisartsen nooit een mannelijke borstkankerpatiënt zien in hun praktijk. Ze kennen de ziekte slechts uit hun medische handboeken. Een ander gevolg is dat de publieke opinie ten onrechte denkt dat borstkanker een typische 'vrouwenziekte' is. Deze foutieve mening verklaart waarom sommige mannen die een gezwel voelen in de borst hun arts niet of (te) laat raadplegen. Misschien denken ze : het is vanzelf gekomen, het zal ook wel vanzelf weggaan. Natuurlijk is dit een domme houding want een vroege kankerdiagnose is alleszins een voordeel. Daarom wordt voor mannen, net zoals voor vrouwen, regelmatig borstzelfonderzoek aanbevolen ; dit kan bijvoorbeeld onder de douche gebeuren.

Medisch gezien is de ziekte bij vrouwen en mannen grotendeels gelijklopend. De diagnose omvat een klinisch onderzoek, een echografie, een mammografie (ja, dat is mogelijk bij mannen !), en eventueel een biopsie. De behandeling bestaat uit een chirurgische ingreep inclusief schildwachtklieronderzoek en mogelijk okseluitruiming, chemotherapie, radiotherapie, en hormoontherapie. Een plastisch chirurg kan bij de man die dit wenst overgaan tot een tepel- en borstreconstructie. Over de psychische problemen bij mannelijke patiënten tijdens het verdere leven is weinig bekend. Maar het is evident dat het voor een man frustrerend kan zijn om een ziekte te hebben die door familie en vrienden als een 'vrouwenziekte' wordt beschouwd.

Net zoals voor een vrouw is het dus ook voor een man geen pretje wanneer hij de diagnose borstkanker te horen krijgt. Gelukkig hebben de medische specialismen, inzonderheid de senologie, recentelijk veel vooruitgang geboekt met betrekking tot de diagnose en de verschillende therapieën van borstkanker. Er zijn in de ziekenhuizen medische teams ontstaan die, met hun collectieve expertise, borstkanker nu optimaal kunnen behandelen. Door een vroege diagnose en die degelijke behandeling overleven daarom steeds meer borstkankerpatiënten .

Sinds kort wordt ook de psycho-sociale begeleiding van kankerpatiënten in heel wat ziekenhuizen beter georganiseerd. Toch staat de oncopsychologie nog in de kinderschoenen. Bovendien is de psychologisch begeleiding van borstkankerpatiënten toegespitst op vrouwen. Met het psychisch ondersteunen van mannelijke borstkankerpatiënten hebben de psychologen, maatschappelijke werkers en verpleegkundigen van onze ziekenhuizen nog bijna geen ervaring.

Zelfhulpgroepen voor vrouwelijke borstkankerpatiënten zijn in Vlaanderen al bijna drie decennia actief. Maar mannelijke patiënten worden best door een mannelijke lotgenoot begeleid die zelf de ziekte al verscheidene jaren overwonnen heeft. Daarom zijn sinds enkele jaren ook mannelijke vrijwilligers-lotgenoten aan het werk."

Meer informatie:

1. BORSTKANKER met puntjes – Henk Van daele – Uitgeverij Houtekiet, Antwerpen – ISBN 90 5240 6847 –

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here