Vlaamse overheid maakt websites toegankelijk voor mensen met een handicap.

De Vlaamse overheid maakt nog dit jaar 500.000 euro extra vrij om websites toegankelijker te maken. Naast financiële ondersteuning komt er een interne sensibiliseringscampagne, meer vorming en technisch advies voor webbeheerders. Momenteel is 12% van de websites van de Vlaamse overheid toegankelijk voor mensen met een handicap. Zij hebben het AnySurfer label. Dat kwaliteitslabel bewaakt de webtoegankelijkheid voor slechtzienden, blinden en ouderen, maar ook voor mensen met een motorische en auditieve handicap. Nog eens 13% is goed op weg om dit label binnenkort in de wacht te slepen. "Daarmee doet de Vlaamse overheid het zeker niet slecht.

"We scoren opvallend beter dan de commerciële websites, waarvan amper 4% toegankelijk is," aldus minister Peeters. Maar toch blijft er ook voor de Vlaamse overheid werk aan de winkel. "We hebben als overheid immers een voorbeeldfunctie. Daarom moeten we er naar streven om het aantal toegankelijke websites van Vlaamse overheidsdiensten te maximaliseren. We moeten een overheid zijn die modern en klantvriendelijk is, voor elke Vlaming. Een overheid van nu en van u," legt de minister van Bestuurszaken uit.

Sinds enkele jaren werkt de dienst Emancipatiezaken aan de toegankelijkheid van de websites van de Vlaamse overheid. Een toegankelijkheidsopleiding en een zelfstudiepakket voor webbeheerders, het uitvoeren van toegankelijkheidsaudits en de oprichting van een helpdesk 'Toegankelijk Web' bewezen intussen hun nut. Maar nu komt er dus een extra inspanning om het aantal toegankelijke websites nog meer en sneller te doen groeien. In een rondzendbrief aan alle managers van de Vlaamse overheid verwoordt de minister van Bestuurszaken de doelstelling: alle nieuwe websites sinds 2006 moeten toegankelijk zijn volgens de basisnormen van het AnySurfer label.

Per beleidsdomein wordt een coördinator aangeduid die webbeheerders informeert. Ook moet elke overheidsopdracht voor de creatie van een webstek voortaan minstens de AnySurfer basisnormen als technische specificatie bevatten. De extra 500.000 euro wordt aangewend voor de financiering van technische ondersteuning voor de webbeheerders, het uitvoeren van screenings, het organiseren van vormingssessies, het ontwikkelen van een monitorsysteem dat de toegankelijkheidsnormen test, het opzetten van een interne sensibiliseringscampagne en het uitreiken van een premie voor entiteiten die zich dit jaar bijzonder inzetten om hun webstek toegankelijk te maken.

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here