Brusselse jongeren maken de stad

djbroeIeder jaar organiseren de kinderen en jongeren van de D’Broej-jeugdhuizen de beroemd en beruchte ‘Actieweek’. Op basis van hun ideeën, hun voorstellen voor een betere stad, beginnen ze aan een project: ‘Hoe kunnen we onze wijk verbeteren ?’, ‘Wie kan ons daarbij helpen ?’, ‘Hoe kan mijn burgemeester daar iets aan doen ?’… De jongeren laten de moed niet zakken. Zij vinden dat de stad nóg beter kan, en zij gaan daar zelf iets aan doen !

Meer info over deze methodiek vindt u op www.dbroej.be.

Kinderen maken de stad

Net als iedereen dromen kinderen van propere straten, minder geweld, meer speelterreinen, … plaats voor kinderen in de stad ! In jeugdhuis Ratatouille tekenen de kinderen een plan voor een beter park, in de wijk Peterbos gaan de kinderen aan de slag om de armen te helpen. De komende weken zullen ze zeker nog van zich laten horen.

Onderwijs in Brussel

Cijfers en clichés over Brusselse jongeren op school zijn er genoeg: “jongeren haken af”, “de ouders moeten hun kinderen beter opvolgen”, “60% van Molenbeekse jongeren hebben minstens 1 jaar achterstand wanneer ze aan de middelbare school beginnen”. Soms lijkt het alsof de jongeren zélf het probleem zijn.

Jongeren uit de jeugdhuizen gingen de discussie aan. Ook zij hebben bezorgdheden, zij willen tenslotte ook dat de school hun toekomst kan verbeteren. “Hoe zorgen we ervoor dat onze kleine broers en zusjes zich beter voelen op school ?”, “Wat zouden wij op onze school anders willen ?” Op 16 maart komen ze allemaal samen om oplossingen voor te stellen, de vinger aan de pols te leggen, aan het beleid te vragen wat hun voorstellen zijn voor verbetering. Een bewijs dat jongeren uit de wijken van Brussel ook verandering willen.

Op zaterdag 16 maart stellen de organisators de resultaten van deze projecten voor en kunnen de jongeren hun vragen rechtstreeks aan politici stellen.

16 maart – 14u30 – Bronks, Varkensmarkt 15-17 in Brussel
14u30: discussiegroepen met jongeren + internationale uitwisseling met jongeren uit België en Nederland

16u00: filmreportage van de acties, gevolgd door een receptie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here