‘Willem van Oranje’ wordt verfilmd

Willem_de_Zwijger

Aalst (redac tie/NOS/mas) De makers van de tv-series ‘Beatrix – Oranje onder Vuur’ en ‘Bernard – Schavuit van Oranje’ gaan een speelfilm maken over Willem van Oranje. Dat heeft producent Paul Voorthuysen bekendgemaakt.

Het is de tweede keer dat er een film over onze ‘vader des vaderlands’ uitkomt, de eerste film verscheen in 1934. De reden voor deze nieuwe verfilming is de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden in 2015.

“Na het succes van onze series over het huidige koningshuis, vonden wij het tijd om terug te gaan naar de basis van onze monarchie en het leven van de Vader des Vaderlands naar het grote doek te brengen.” Paul Voorthuysen is vooral gefascineerd door de geschiedenis van Willem van Oranje. “Wat mij vooral interesseerde was dat Willem van Oranje eigenlijk nooit koning is geweest.”

Willem van Oranje

Willem van Oranje, ook wel Willem de Zwijger genoemd, werd geboren in 1533. Hij was eerst stadhouder van de koning van Spanje, maar keerde zich tegen de Spanjaarden toen de Tachtigjarige Oorlog was begonnen. Uiteindelijk wist Willem van Oranje de Spanjaarden te verdrijven, maar op 10 juli 1584 werd hij in Delft doodgeschoten door Balthasar Gerards. Zijn dood was de eerste politieke moord met een vuurwapen.

Wie de hoofdrol gaat spelen is nog niet bekend. Thrillerschrijver Tomas Ross schrijft het scenario en Pim van Hoeven regisseert de film die uiterlijk 2015 in de bioscopen zal draaien.

1 REACTIE

  1. Laat ons hopen dat de rol van de steden in het huidige Vlaanderen bij de opstand niet opnieuw onderbelicht worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here