Bisdom Gent: Diakens en diaconie hartenklop van de nieuwe parochie

diaken

Aalst (redactie) Diaconie is een pijler van de nieuwe parochie. “Als we op zoek gaan om op een eigentijdse manier gestalte te geven aan onze geloofsgemeenschappen dan zal precies de dienstbaarheid een van de belangrijkste kenmerken zijn”  aldus Luk De Geest, vicaris van het bisdom Gent.

“De diaconie is de hartenklop van de nieuwe parochie: als die ontbreekt, valt het leven stil”, stelt De Geest. “In homilie en catechese bieden zich voortdurend kansen aan om de diaconale bril op te zetten.” De Geest pleit ervoor om jongeren kennis te laten maken met de wereld van de zorg voor armen en zieken.

De diakens hebben geen monopolie op de dienstbaarheid maar zijn er eerder de bezieler van. In de geloofsgemeenschap moeten zij de waakvlam zijn zodat als er noden zijn het vuur aanslaat. Zij zijn daarbij geen onvermijdelijke en eeuwige doe-het-zelvers maar staan garant dat de parochie de diaconie opneemt.

Het gaat dus om een soort voortrekkersrol onontbeerlijk voor het goed functioneren van deze pijler binnen het geloofsleven. In de uitbouw van de nieuwe parochie hebben de diakens een cruciale rol, een rol die niet louter binnenkerkelijk is, aldus De Geest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here