...

Luka legt ziel bloot in debuutalbum

Luka legt ziel bloot

Luka 19-jarige singer-songwriter legt ziel bloot in debuutalbum ‘Public Diary’. Na de onverwacht succesvolle eerste single ‘Come Back’, waarmee de  Grimbergse singer-songwriter Luka uiting gaf aan de verwerking van haar papa’s zelfdoding, het kwetsbare ‘Not Enough’ en het speelse zomernummer ‘Playground’, komt eindelijk haar eerste album uit: Public Diary. Luka schrijft niet over de zon en de zee. Haar insteek en inspiratie voor dit album spreken voor zich: haar eigen emoties, haar dagelijkse realiteit en haar vraagtekens bij het leven. Samen met haar band experimenteerde ze volop met uiteenlopende muziekstijlen, met lage leads en hoge backings, met krulletjes die Luka zich intussen zo eigen gemaakt heeft. Met de single ‘You’, een nummer over haar angst om mensen te verliezen, geeft Luka de aftrap voor een beklijvende en boeiende wandeling doorheen het album.

Luka Public Diary

Het album moest niet radioproof klinken

Waarbij de muzikaliteit zich initieel vooral rond haar eigen engelenstem(men) voltrekt, maar gaandeweg steeds sterker ondersteund wordt door een stel bijzonder straffe studiomuzikanten, en een producer die Luka de ruimte gaf om dicht bij zichzelf te blijven. Er is geen elektronische noot te bespeuren in Luka’s nieuwe nummers. Obligate vocal filters werden resoluut achterwege gelaten en haar English teacher bedankt voor eerder bewezen diensten. Luka was vastberaden: het album moest niet radioproof klinken, maar zuiver en authentiek. Puur Luka. Op 18 november zong Luka met haar zevenkoppige live band de pannen van het dak op een showcase waarin ze haar nieuwe album voor het eerst aan het publiek voorstelde. “Met een licht paniekske toch wel. Want de locatie voor ‘Puur Luka’ was Eldorado in Humbeek, een art deco zaal die ook meermaals het decor vormde voor de showcases van Clouseau.

‘Come Back’ op de playlist

” En met 300 verkochte tickets was de boite bijna tot de nok gevuld. Die avond had Luka ook een primeur! Voor het eerst sinds de release van de veelbesproken debuutsingle, stond ‘Come Back’ op de playlist.  “Ik vond het in het begin sowieso al heel moeilijk om dit nummer te delen, omdat heel mijn hart erin ligt. Laat staan dat ik het live zou gaan brengen op een optreden. Maar intussen ben ik er klaar voor. Dat heeft ook veel te maken met de houvast die de band – intussen goeie vrienden – me geeft”. Verder bouwend op het elan van ‘You’ trekt de zangeres haar experimentele registers nog meer open met het melancholische Tears and Memories, een openhartig relaas over vorige hoofdstukken afsluiten,  nieuwe aanvatten, en telkens ook een stukje van jezelf achterlaten. Stilstaan en terugblikken, met een traan, maar ook met een rugzak vol herinneringen.

krampachtig vasthouden aan een toxische relatie

Luka heeft het specifiek over haar moeilijke afscheid van de middelbare school en de komst van het onbekende: Studeren in een nieuwe stad, nieuwe vrienden, nieuwe hobby’s, nieuwe gewoonten,… En de corona crisis hielp daar niet bij. Met haar jeugdlief Lowie gaat het allemaal nog prima. Ze zijn binnenkort al 3 jaar samen, maar soms beeldt ze zich in hoe het zou zijn om uit elkaar te gaan. En dan komt ze hem ergens tegen, met iemand anders. Net als in de film.  In Someone New brengt Luka onder woorden wat een heartbreak met haar zou doen. Ook voor Keep you close ging Luka verder op haar inleving en fantasie, omdat ze niet alleen graag schrijft vanuit haar eigen diepste emoties, maar ook wil uiting geven aan wat anderen voelen en meemaken. Dit jazzy nummer gaat over krampachtig vasthouden aan een toxische relatie.

Luka

Lukawil anderen inspireren

Met haar meest recente single – Dive Deep – wil Luka anderen inspireren om vol te houden en er voluit voor te gaan, ook al is het moeilijk. Blind is een pure aanklacht van de materialistische maatschappij. Een nummer met James Bonds-vibes, een opbouw en finale die doen denken aan een spannende achtervolgingsscène en de gevoelige snaar van de cello die een schrijnende ondertoon geeft aan het blind zijn door ‘the reflection of a coin’. Helemaal verrassen doet de ingetogen Luka met de meer rocky nummers Ease My Mind en Inconvenient, en bewijst ze dat ze van veel (muziek)markten thuis is. “Of er nog andere toekomstplannen zijn? Ja hoor! Na mijn examens Interieurvormgeving begin ik aan mijn tour met de Grace Foundation, een project dat (mijn) muziek tot bij mensen brengt die dat het hardst nodig hebben.

Project vol liefde voor mensen met een breekbaar leven

Mensen op plekken die niet voor de hand liggen; aan de rand van de maatschappij, maar soms ook er midden in.” Dat hart voor mensen met een moeilijker leven kwam al vaker naar boven in Luka’s muzikale parcours. Tijdens COVID probeerde Luka de uitdagende tijden te verzachten met een online concert van haar lievelingscovers, ‘Winter Sessions’. Ten voordele van De Met, een middelbare scholen-project dat Luka een warm hart toedraagt. Een jaar later verzorgde Luka vrijwillig de muzikale omlijsting van het eerste praatcafé van Trefpunt Stan Antwerpen, met Dirk De Wachter, over beter leven met een (verstandelijke) handicap. Daarnaast vind je Luka elk jaar op de Missing You dag, voor jongeren die iemand verloren hebben. Eerst als deelnemer, maar recent deed ze met veel engagement de muzikale afsluiter en maakte ze het symposium ‘Rouwen is bouwen’ nog hartverwarmender.

Luka zwart wit

Bij de eerste noot komt je haar al meteen overeind

“Na mijn debuut met Come Back voelde ik dat ik meer wou doen met muziek. Ik merkte op dat ik mensen echt kon raken. Dat was het moment waarop ik besloot om niet meer alleen in zomerbars of concertzaaltjes op te treden, maar ook op plaatsen waar muziek niet zo makkelijk binnenkomt. Dat zijn ook vaak net dié plaatsen waar muziek van een grotere betekenis zou kunnen zijn, waar mensen echt troost zouden kunnen vinden in mijn liedjes: Ziekenhuizen, gevangenissen, opvangcentra voor vluchtelingen en daklozen, de lijst is lang.” De verhalen die Luka op die plaatsen naar voor brengt, verwerkt ze in gevoelige teksten en waardevolle levenslessen die ze (in een volgend album 😉 wil delen met haar publiek. Mensen raken en dingen die haar frustreren of die in de taboesfeer hangen op haar manier echt bespreekbaar maken. Dat doorbreken van taboes en bespreekbaar maken van wat onbespreekbaar is, zal altijd deel uitmaken van Luka’s werk. Nu, maar zeker ook in de toekomst.

Luka optreden kleur

Foto”s: Buzzardmusic.