...

Wat kun je doen tegen rugpijn?

rugpijn

Wat kun je doen tegen rugpijn?

Rugpijn is een erg vervelende klacht. Veel mensen kampen met rugpijn en weten niet goed hoe ze hiermee om moeten gaan. Toch is het belangrijk dat je zoveel mogelijk probeert om rugpijn te verminderen. Dit kan je in de eerste plaats doen door naar een arts of fysiotherapeut te gaan. Aan de andere kant zijn er ook veel dingen die je zelf kan doen. Welke dat zijn, lees je in dit artikel.

Let op een rechte houding

Een van de grootste oorzaken van rugpijn is het hebben van een slechte houden. Vooral mensen die voor hun werk veel aan een bureau zitten, krijgen hier last van. Zij zitten namelijk voorovergebogen over het bureau. Dit kan voor rugklachten zorgen, maar ook voor klachten aan de nek of de schouders.

Zorg er daarom voor dat je altijd goed rechtop zit. Houd de schouders wat naar achteren en houd ook de nek boven de rug. Ongeveer dezelfde houding geldt ook voor het lopen. Houd de rug recht, de schouders naar achteren en de borst vooruit. Twijfel je of je de juiste houding aanneemt, ga dan langs bij een therapeut om je houding te bespreken.

Schaf de juiste zitmeubels aan

Het zitten op de juiste stoelen kan al veel helpen bij het verminderen van rugpijn. Een ingezakte bank of kaarsrechte stoel kan ervoor zorgen dat je een verkeerde houding gaat aannemen. Kies daarom voor een stoel waar je comfortabel op kan zitten, maar die wel de juiste ondersteuning biedt. Een voorbeeld daarvan zijn sta op stoelen. Deze bieden support aan het zitvlak, de rug en de nek. Ook kan je deze stoel uitschuiven om languit te gaan liggen.

Slaap voldoende

Een veelgehoorde tip tegen rugklachten is om voor voldoende slaap te zorgen. Tijdens het slapen herstelt je lichaam zich van de bewegingen die je gedurende de dag hebt uitgevoerd. Ook overbelasting op bepaalde spieren wordt tijdens je slaap hersteld. Slaap je te weinig, dan bestaat de kans dat je spieren niet voldoende uitgerust zijn voor de volgende dag. Op de lange termijn kan dit rugklachten veroorzaken.

Voer bewegingen correct uit

Vaak voeren we bewegingen niet op een correcte manier uit. Denk hierbij aan het optillen van voorwerpen, het pakken van een object van een plank of het opstaan uit een relaxzetel. Probeer tijdens het uitvoeren van deze acties de rug zo min mogelijk te buigen, maar juist recht te houden. Laat je benen het werk doen en gebruik je handen waar mogelijk ter ondersteuning.