...

Duurzaamheid in je badkamer

Duurzaamheid in je badkamer

Duurzaamheid in je badkamer

De gemiddelde Belg brengt elke dag ongeveer 40 minuten door in zijn of haar badkamer. Dit lijkt niet zoveel, maar per jaar komt dit uit op ongeveer 10 hele dagen. Kan je nagaan hoeveel dagen dat in een leven zijn. De badkamer is een ruimte die in ieder huis aanwezig is, daar is geen twijfel over mogelijk. Soms zelfs in meerdere aantallen of met een aparte badkamer of toilet voor de gasten. Gemak speelt daarbij een grote rol; een badkamer die niet praktisch of functioneel is, zorgt dan ook niet voor de mogelijkheid tot ontspanning. Maar in hoeverre is de badkamer ook een duurzame plek in ons huis, en hoe kunnen we deze nog duurzamer maken?

Water besparen

In de badkamer wordt alsmaar water verbruikt; je doucht hier, poetst je tanden en misschien doe je er zelfs de was. Echter is het vandaag de dag erg belangrijk – misschien nog wel belangrijker dan voorheen – om te letten op hoe we omgaan met ons waterverbruik. Zo zijn er simpele handelingen om water te besparen, zoals het dichtdraaien van de kraan tijdens het poetsen van je tanden of tijdens het inzepen onder douche. Op deze pagina van Greenpeace vind je nog meer tips om thuis water te besparen.

 

Maar ook de apparatuur in de badkamer of keuken kunnen je helpen besparen. Zo adviseren veel bedrijven bijvoorbeeld om de lekkende kranen te vervangen voor een hendel mengkraan, zoals je die bij Grohe in het assortiment kunt vinden. Met deze kranen kun je eenvoudig de juiste temperatuur instellen en ze verbruiken minder water, doordat er niet apart warm en koud water langs komt. Daarnaast bestaan er bijvoorbeeld ook speciale waterbesparende douchekoppen waarmee het waterverbruik tijdens het douchen ook afneemt. Bijkomend voordeel hier is dat daardoor je energieverbruik ook afneemt, en er dus dubbel bespaard kan worden.

Verbeteringen in de badkamer

Kwaliteit, technologie, design en duurzaamheid zijn vier kernwaarden die belangrijk zijn in  de sanitairbranche. Kwaliteit is iets waar mensen meestal op letten wanneer ze op zoek zijn naar een dure investering; duurzaamheid schiet hier echter vaak al snel bij in. Het zit hem hier niet alleen in de hoeveelheid water of stroom die jij ermee gaat verbruiken, maar ook de hoeveelheid water of stroom die gebruikt wordt bij de productie van het product. Tijdens de fabricage wordt niet alleen energie verbruikt, maar komen er ook afvalstoffen vrij. Een bedrijf dat let op zijn CO2-voetafdruk, is dan vaak ook duurzamer dan een bedrijf dat hier geen tijd en aandacht aan besteed. Ook de investeringen in bijvoorbeeld groene stroom of het gebruik van recyclebare verpakkingsmaterialen spelen hier een rol. Vergeet hier dus ook niet op te letten bij het uitzoeken van nieuwe apparatuur en producten voor je badkamer, om zo actief bij te dragen aan duurzaamheid.