...

Mammoet onder de hamer

mammoet onder de hamerMammoet onder de hamer

Mensen met een goed gevulde portemonnee en veel ruimte in huis kunnen deze week terecht bij veilinghuis Catawiki. Daar wordt namelijk het enorme skelet van een wolharige mammoet geveild. Het skelet is bijna 2,5 meter hoog en 4 meter lang. Het skelet van de mammoet is onderdeel van een speciale ‘Ice Age’ veiling met in totaal 70 fossielen van dieren uit de ijstijd. Tijdens de veiling kan ook worden meegeboden op slagtanden, kiezen, botten en klauwen van dieren die onze aarde tijdens deze periode bewoonden. Andere topstukken uit de veiling zijn een schedel van een sabeltandtijger, een klauw van een luiaard en een schedel van een reuzenhert met een spanwijdte van meer dan 2 meter, dieren die we ook kennen uit de bekende animatiefilm ‘Ice Age’.

Mammoet
Expert Luc Hennion van Catawiki geeft aan dat het skelet van de mammoet in de veiling heel bijzonder is. ”Het skelet is voor 90% origineel en afkomstig van hetzelfde dier. De meeste mammoetskeletten die in musea staan zijn samengesteld uit verschillende dieren of bestaan voor meer dan de helft uit restauratiemateriaal”. Gezien het formaat van de mammoet gaat het hier waarschijnlijk om een vrouwelijk exemplaar. De wolharige mammoet kwam tijdens de ijstijd op het hele noordelijke halfrond voor en stierf ongeveer 10.000 jaar gelden uit. Ook in België worden nog vaak fossielen van de mammoet gevonden. Zo wordt er in de veiling onder andere ook een complete slagtand van een jonge mammoet geveild die in de Noordzee is gevonden.

Veel belangstelling
Het mammoetskelet staat op dit moment nog tentoongesteld in het museum van Natural History in Tours (Frankrijk), maar de eigenaar wil het skelet graag verkopen. Hennion verwacht veel internationale belangstelling voor het skelet. ”Mede door het succes van de animatiefilm Ice Age, waar een mammoet de hoofdrol speelt, spreekt de mammoet bij veel mensen tot de verbeelding, Er zijn dan ook heel wat musea op de wereld die dolgraag een dergelijk stuk willen kopen voor hun collectie. Een skelet van een mammoet wordt echter maar zelden aangeboden en ik verwacht dan ook dat er vanuit de hele wereld druk geboden gaat worden. De waarde van het skelet wordt geschat op 150.000 tot 200.000 euro.

De veiling van de mammoet duurt nog tot en met zondag 1 februari en is te bekijken via: http://www.catawiki.be/mammoet