De camelia: de eerste industriële plant van Gent.

De camelia is nog veel te weinig bekend. Nochtans is deze plant, met zijn donkergroene bladeren en zijn prachtige bloemen ideaal om in stadstuintjes te planten. De plant vraagt slechts zure grond, een niet te droge standplaats en wat hoge schaduw. Destijds was de camelia dé modeplant bij uitstek. Dames konden er, indien gewenst, een al te diepe halsuitsnijding mee verbloemen. De Gentse hoveniers aarzelden niet om deze plant te kweken als een industrieel product. Schepen vol met camelia's vertrokken via het Kanaal van Gent – Terneuzen naar het buitenland.

Befaamde Gentse siertelers zoals Louis Van Houtte en Alexander en Ambroise Verschaffelt kweekten talrijke variëteiten. Ze gaven aan deze planten de naam van hun familieleden, zodat 'Madame Ambroise Verschaffelt' tot ver in Rusland bekend was. Vele van deze cultivars geraakten in de loop van de jaren vergeten, nu is er echter een tendens om verloren gewaande cultivars op te sporen. Het resultaat van de speurtocht naar de typisch Belgische camelia's vindt men terug in de tentoonstelling 'De Camelia of de aristocratische roos. De eerste industriële plant van Gent' die loopt van 8 maart tot 11 mei 2008.

De camelia is uit Japan afkomstig en werd voor het eerst beschreven in 1642. In Japan groeit hij uit tot een boom van 4 tot 5 m hoogte met takken tot 15 cm doorsnede, bij ons geraakt hij niet verder dan een gemiddelde struik. In 1739 werd de camelia in Engeland geïntroduceerd en groeide uit tot een exclusieve Engelse aangelegenheid. Onder Napoleon werden de handelsbetrekkingen met Engeland onderbroken, zo ook de invoer van camelia's. In die periode werd het een heuse rage om enkele exemplaren te bezitten. In het Gentse was er een grote belangstelling om camelia's te vermeerderen en te kweken. Weldra werd de camelia de basis van de Gentse horticultuur in de eerste helft van de 19e eeuw. Ook internationaal was de belangstelling voor de Gentse camelia's groot.

De tentoonstelling leert ons dat de camelia familie is van de theeplant. Na een inleiding over de camelia geeft de tentoonstelling een overzicht van de Belgische kwekers en een exclusieve kijk op de bijna 130 Belgische cultivars. Dit gebeurt aan de hand van een uiterst merkwaardig gamma van prenten, foto's en diverse voorwerpen. Vanzelfsprekend ontbreken de levende planten niet. 'De Camelia of de aristocratische roos. De eerste industriële plant van Gent' is een zeldzaam unieke tentoonstelling. In samenwerking met het Provinciaal domein Het Leen wordt een wandelroute uitgestippeld langs de Camelia's in hun arboretum.

De tentoonstelling loopt van 8 maart tot 11 mei, elke dag van 10 tot 18 uur, uitgezonderd op maandag. De publicatie 'De camelia. De eerste industriële plant van Gent' is begin april in het MIAT, Minnemeers 9 te Gent te verkrijgen. Toegang: 2,50 euro of 1,20 euro (reductie). Gentenaars en -12 jaar gratis. Op 1 april wijzigen de museumprijzen:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here