Voorronde Belgisch kampioenschap Poetry Slam in Hasselt

“Een boksmatch met woorden”, dat is hoe je een Poetry Slam het best kunt omschrijven. In 2012 vindt het derde landelijk kampioenschap plaats. Creatief Schrijven vzw geeft iedereen de kans om deel te nemen aan één van de acht voorrondes. De eerste voorronde is op 24 maart in het literair café De Tijd Hervonden in Hasselt. Kandidaten krijgen drie minuten om het publiek en de vakjury in te pakken met woorden. Jee Kast, professioneel slammer en Limburger, zit de jury voor. Gratis inschrijven voor deze voorronde kan nog tot 15 maart op www.beslam.be.

Creatief Schrijven vzw is het steunpunt voor schrijfliefhebbers. De organisatie adviseert, ondersteunt en begeleidt schrijvers en geeft hen een podium met wedstrijden, optredens en in projecten.

Het fenomeen Poetry Slam ontstond in het café- en clubcircuit van Chicago, naar het voorbeeld van boks- en worstelwedstrijden. Het publiek mocht stemmen en werd aangemoedigd om luidkeels te reageren op de gebrachte gedichten. De slam waaide over naar Europa en is ondertussen in Nederland, Frankrijk en Wallonië zeer populair. In Duitsland zijn de slams zelfs een televisiefenomeen. In Vlaanderen is het genre relatief onbekend en wordt het eerder in de undergroundscene beoefend. Creatief Schrijven vzw wil daar verandering in brengen en daagt iedereen uit om deel te nemen aan de voorrondes van het Belgisch kampioenschap Poetry Slam, ook traditioneel ingestelde dichters. Laat de poëzie flirten met alle ongedwongen conventies en kruisbestuivingen aangaan met andere takken in de woord- en muziekkunst als spoken word, beatbox, rap en stand-upcomedy.

De eerste voorronde vindt plaats op 24 maart om 20u in De Tijd Hervonden, pleisterplaats voor kunst- en literatuurliefhebbers in Hasselt. Deelnemers krijgen 3 minuten. Het publiek stemt mee wie er naar de volgende ronde mag. Uiteindelijk nemen de twee laureaten het in een rechtstreeks gevecht tegen elkaar op. Het is de vakjury die de definitieve winnaar kiest. Hij gaat naar de finale op 1 december in Brussel, waar ook de laureaten van de andere voorrondes aantreden. Eén Belgische slammer verdedigt de eer van ons land op het Europese kampioenschap in Reims en Antwerpen van 10 tot 16 december 2012. De laureaten van de Vlaamse voorrondes krijgen bovendien extra coaching door een rasperformer zodat zij hun eigen slamstijl perfectioneren en extra gespierd aantreden op de Belgische finale.

Het volledig reglement staat op www.beslam.be. Je vindt er ook filmpjes met beelden van andere slamperformances. Kandidaten kunnen zich daar inschrijven. Wie wil deelnemen, maar zich niet helemaal zeker voelt, kan op 3 en 10 maart in Antwerpen de cursus ‘Geen podiumvrees meer’ volgen. Theaterdocent Ludo Ghoos geeft praktische tips om vol overtuiging het publiek mee te nemen in jouw verhaal.

De voorrondes lopen i.s.m. Espace Magh, Hotsy Totsy, Kunstenfestival Watou, La Zone, Le Manege, Théâtre de la Vie, Tijd Hervonden en Zuiderpershuis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here