...

Bloesemprogramma van Bilzen en Hoeselt voltreffer

Bloesemprogramma een unieke samenwerking

Bloesemprogramma van Bilzen en Hoeselt was een voltreffer! Met ruim 3.000 deelnemers was de derde editie van bloesemfestival Lumineus een schot in de roos. Het toekomstige Bilzen-Hoeselt kan terugblikken op een meer dan geslaagd bloesemprogramma. Tussen eind maart en midden mei werden er maar liefst 30 bloesemactiviteiten georganiseerd die, ondanks het wisselvallige weer, een massa volk op de been brachten. De deelnemers aan het bloesemprogramma en de verschillende bloesemwandelingen verdubbelden dit jaar, net als het bezoekersaantal op bloesemfestival ‘Lumineus’ en het uitverkochte Dauwconcert van Gabriel Rios. Ook de slotactiviteit van het bloesemprogramma, Bloesemmagie was erg succesvol met 750 deelnemers. De logies zijn lovend, met een bezettingsgraad van 100% tijdens de weekends en 85% door de week. Zo was het bloesemseizoen in Bilzen-Hoeselt goed voor bijna 20.000 verblijfstoeristen.

Bloesemprogramma Bilzen en Hoeselt

Een mooie motivator

“De komende jaren blijven we uitpakken met een verrassend aanbod. De sterke groeicijfers, maar ook de waardering van de talrijke bezoekers zijn een mooie motivator. Het gevarieerde programma valt duidelijk in de smaak. We blijven ook steeds een nieuw publiek aantrekken. Een goed voorbeeld zijn de logies, zij ontvingen opvallend meer toeristen op weekdagen”, zegt Bilzers schepen voor toerisme Véronique Jans. “Mensen blijven na de activiteiten hangen in de stad of bijvoorbeeld in onze pop-up bloesembar Bar Bloei, daar doen we het voor”, voegt Hoeselts schepen Johan Schoefs eraan toe. Het waren geen ideale weersomstandigheden, maar toch werd er in Bilzen-Hoeselt massaal genoten van de bloesempracht.

Enorm populaire bloesemwandelingen

“Opvallend dit jaar is dat men ook echt geïnteresseerd tijdens het bloesemprogramma was in het herontdekken van de natuur. Dit was te zien aan de enorm populaire bloesemwandelingen. Zo werden er extra sessies georganiseerd van de meditatiewandeling en beleefde de kleuterbloesemwandeling met 200 deelnemers zijn meest succesvolle editie ooit. Dat is ook het geval voor bloesemfestival ‘Lumineus’, dit jaar goed voor ruim 3.000 deelnemers. De belangstelling voor dit evenement blijft groeien. Met onze Dauwconcerten hebben we ondertussen een sterke reputatie opgebouwd. Na Absynth Minded en Jef Neve was Gabriel Rios het derde concert op rij dat in no-time was uitverkocht. Voor 500 mensen, een verdubbeling t.o.v. 2023, werd het een vroege, maar onvergetelijk ochtend met een weergaloze Rios. Ongelofelijk, ik krijg er nog kippenvel van”, zegt schepen Véronique Jans.

Bar Bloei

Ook in Hoeselt klinkt er tevredenheid: “In Bar Bloei zag ik regelmatig een Bluier, onze nieuwste bloesemtripel, over de toog gaan na een stevige wandel- of fietstocht. Het ging er telkens gezellig aan toe. Bloesemmagie hebben we één week uitgesteld, waardoor kon het plaatsvinden op een droge dag met aangename temperatuur. Met 750 deelnemers zijn we heel tevreden, vooral omdat ze allemaal heel enthousiast waren over de magische wandeling,” zegt schepen Johan Schoefs enthousiast. Naast de vele toffe reacties en sterke bezoekerscijfers is schepen Jans ook erg blij met de uitstekende bezettingsgraad bij de logies in Bilzen-Hoeselt: “Daar zitten we aan een verbluffend cijfer dat aantoont dat het bloesemtoerisme niet alleen lokaal, maar ook van buitenaf in de lift zit.

bloesemprogramma 2024 (1)

Zomermaanden

Ook de komende jaren blijven we onze troeven uitspelen en met Bilzen-Hoeselt investeren in het bloesemgebeuren. De unieke hoogstamboomgaard op de Landcommanderij Alden Biesen, de unieke vergezichten maar ook onze ligging tussen de Kempen en Haspengouw zijn publiekstrekkers. De bloesemtoeristen komen uit eigen regio, maar ook uit de rest van België, de Euregio en ver daarbuiten. De bloesems zijn al even uitgebloeid, maar ook in de zomermaanden valt hier altijd iets te beleven. Spontaan denk ik dan aan het Jazz Bilzen Bierfestival, Kinderstadsfestival Tureluurs en Café Congé, maar dat is maar een greep uit het aanbod, dat te vinden is op www.visitbilzen.be.”

Bloesemfestival Bilzen (1)

Foto’s: House Of Entertainment.