...

Zintuigen- en meditatiewandelingen voltreffers in het Bilzerse bloesemprogramma

Zintuigen- en meditatiewandelingen

Zintuigen- en meditatiewandelingen voltreffers in het . Het gemeenschappelijke bloesemprogramma van het toekomstige Bilzen-Hoeselt loopt van zaterdag 23 maart tot 4 mei, maar dankzij de gunstige weersomstandigheden kan je er dit weekend al beginnende bloesems spotten in de pruimenbomen. Met meer dan 30 activiteiten, waaronder bloesemfestival ‘Lumineus’ op zaterdag 6 april, het uitverkochte dauwconcert met Gabriël Rios op zondag 21 april en de belevingswandeling ‘Bloesemmagie’ op zaterdag 4 mei, is Bilzen-Hoeselt ‘de place to be’. Ook voor fietsers, wandelaars en mensen met een beperking, die dankzij de samenwerking met Fietsfabriek 3740 met een aangepaste fiets de omgeving kunnen verkennen.

Zintuigen- en meditatiewa

Yogalerares Romina Theunis (vooraan)

Bilzen-Hoeselt

Bijzonder populair zijn de zintuigen- en meditatiewandelingen. Ruiken, voelen, horen en proeven komen uitgebreid aan bod tijdens de wandelingen die de Bilzerse gids Martine Vandevenne begeleidt op zaterdag 13 en 20 april. Onthaasten in de natuur is een trend die velen aanspreekt, want voor de meditatiewandelingen van yogacoach Romina Theunis op zondag 14 en 28 april zijn er nog maar enkele plaatsen vrij. Daarom wordt er een extra dag toegevoegd op zondagvoormiddag 21 april, aansluitend op het uitverkochte dauwconcert van Gabriel Rios. De ticketverkoop voor deze extra wandeling start maandag 18 maart om 10 uur via www.visitbilzen.be/bloesems.

Zintuigen- en meditatiewandelingen Bilzen (0)

Gids Martine Vandevenne (midden)

De meest vruchtbare streek van Vlaanderen

“We zitten in de meest vruchtbare streek van Vlaanderen: Haspengouw. In de grond zitten al miljoenen jaren verschillende gesteenten onder een laag van leem, klei en mergel. Het is die leemlaag die de vruchtbaarheid geeft aan de gewassen,” zo begint de Bilzerse Martine Vandevenne aan de zintuigenwandeling. Met een goedgevulde rugzak vol interessant materiaal, maar ook een massa ervaring als gids, trekt ze op zaterdag 13 en 20 april de natuur in. “Het is een prikkelende tocht voor de zintuigen: je ruikt de geur van echte bloesems en proeft het eindproduct. Je voelt met je eigen handen de ondergrond terwijl je onderweg stilstaat bij de prachtige natuurgeluiden.”

Zintuigen- en meditatiewandelingen Bilzen (2)

Mensen met een visuele beperking

Het mooie aan de zintuigenwandeling is dat mensen met een visuele beperking ze kunnen bijwonen. “In het uitgebreide bloesemprogramma willen we iedereen de kans geven om deel te nemen aan ‘de mooiste tijd van het voorjaar’. Dankzij de samenwerking met Fietsfabriek 3740 kunnen mensen met een beperking gebruik maken van duo-, tandem- of rolstoelplateaufietsen. In de toekomst passen we ook het fietsnetwerk verder aan,” zegt schepen van toegankelijkheid Ann Thijs.

Affiche Bloesemfestival Lumineus

Foto’s: House Of Entertainment.