...

Bilzen en Hoeselt met bloesemprogramma

Bilzen en Hoeselt met bloesemprogramma

Bilzen en Hoeselt blinken uit met opvallend bloesemprogramma. Van maart tot mei 2024 organiseren Bilzen en Hoeselt samen meer dan 30 bloesemactiviteiten. De blikvangers: het Dauwconcert met Gabriel Rios, bloesemfestival Lumineus, een zintuigenwandeling of meditatie tussen de bloesems en belevingswandeling Bloesemmagie. Naast de gekende fiets- en wandeltochten en wondermooie picknickplekken valt er dus heel wat nieuws te ontdekken. Bilzen en Hoeselt werkten voor het eerst een gezamenlijk aanbod uit en pakken het groots aan met een gevarieerd programma voor jong en oud. Zo is er aandacht voor meer beleving, bekende artiesten en een betere toegankelijkheid. De ticketverkoop start op vrijdag 2 februari om 9 uur.

Bilzen en Hoeselt bloesemprogramma 2024

Foto (van links naar rechts): Hoeselts schepen van toerisme Johan Schoefs, Bilzers jeugdauteur Stijn Moekaars, Bilzers schepen van cultuur Griet Mebis, Bilzers schepen van toerisme Véronique Jans, Brecht Bobbaers coördinator van Fietsfabriek 3740, Patrick Cornelissen, directeur Landcommanderij Alden Biesen, yogalerares Romina Theunis. 

Zes weken lang genieten van de bloesempracht

Tussen 23 maart en 5 mei kan je zes weken lang genieten van de bloesempracht in de Haspengouwse regio, met Bilzen en Hoeselt als absolute publiekstrekkers. “Dit jaar zetten we extra in op mobiliteit en inclusie. Mensen met een beperking kunnen bij Fietsfabriek 3740 in Bilzen-centrum na reservatie een driewieler of rolstoelplateaufiets huren. In combinatie met een aangepaste fietsroutekaart krijgen ze zo maximale kansen om de bloesems te ontdekken. Ook tandems, duofietsen en e-steps zijn verkrijgbaar, alsook de populaire groene wagentjes”, zegt Bilzers schepen van toerisme Véronique Jans.

Vanop de fiets

Wie het idyllische bloesemlandschap graag vanop de fiets verkent, kiest best voor De kapeltocht,  een bewegwijzerde route van 21, 32,5 of 41,4 kilometer langs de Hoeseltse kapelletjes en fruitplantages. Voor fervente stappers is er Expeditie Bloesem, een langeafstandswandeling van ruim 27 kilometer langs unieke vergezichten, bijzondere natuurgebieden en historische bezienswaardigheden als de Kluis van Vrijhern en de Landcommanderij Alden Biesen. Beide activiteiten worden gratis en dagelijks aangeboden. Liever een kindvriendelijke tocht? Op paasmaandag 1 april, woensdag 10 april en elke zondag vanaf 7 april kunnen kinderen t.e.m. zes jaar samen met hun (groot)ouders helemaal opgaan in de speurtocht met Bilzers jeugdauteur Stijn Moekaars.

Bilzen en Hoeselt bloesemprogramma 2024 (1)

Bilzers jeugdauteur Stijn Moekaars en  yogalerares Romina Theunis.

De Bilzerse Viervoeters

Voor viervoeters en hun baasjes is er op paasmaandag, dankzij De Bilzerse Viervoeters, een georganiseerde hondenwandeling met verkoelende versnapering. Nieuw dit jaar zijn de zintuigenwandelingen van de Bilzerse gidsen en de meditatiewandelingen onder begeleiding van yogalerares Romina Theunis“De meditatiewandelingen zijn bedoeld voor volwassenen die even in het hier en nu willen zijn. We focussen op de schoonheid van de bloesems en de natuur via yogaposes, ademhalingsoefeningen en meditatie. We sluiten de sessie af met een lokaal gemaakte bloesemthee”, aldus Romina. De zintuigenwandelingen worden begeleid door lokale gidsen en zijn ook toegankelijk voor slechtzienden. De focus ligt immers op wat men onderweg ruikt, voelt en proeft: de prikkels van bloemen- of bloesemgeur, de bodem en de smaak van het eindproduct.

Streekgebonden- of kaaspicknick

Deze uitzonderlijke activiteiten worden telkens twee keer georganiseerd: de zintuigenwandeling op zaterdag 13 en 20 april en de meditatiewandeling op zondagochtend 14 en 28 aprill. Een streekgebonden- of kaaspicknick haal je af in het Toeristisch Onthaal van Alden Biesen, dé plek waar ook de bloesemwandeling met gids start. Smul van de lekkernijen tussen de adembenemende bloesems en pittoreske hoogstamboomgaarden. Het houten vlonderpad is voor iedereen toegankelijk. Zo kunnen ook rolstoelgebruikers in alle comfort gebruikmaken van de picknicktafels.

Bilzen en Hoeselt bloesemprogramma 2024 (2)

Lumineus

Na het succes van de afgelopen edities kan je op zaterdag 6 april al voor de derde keer je ogen uitkijken tijdens Lumineus. Het bijzondere bloesemfestival wordt dit jaar nog spectaculairder met livemuziek, acrobatie, vertellers en veel meer. Patrick Cornelissen, directeur Landcommanderij Alden Biesen“De prachtige hoogstamboomgaarden van Alden Biesen vormen een uniek decor waarin beleving centraal staat. Dit jaar worden het kasteel en de voorburchten nog meer betrokken. Naast verlichte kunstwerken wordt het opnieuw een totaalbeleving voor jong en oud dankzij o.a. vuurelfen, lichtprojecties en LED-schommels.”

Dauwconcert met Gabriel Rios

Vroege vogels kunnen op zondagochtend 21 april om 6 uur in Alden Biesen terecht voor een beklijvend Dauwconcert met Gabriel Rios. “Na Absynthe Minded en Jef Neve hebben we dit jaar een tweevoudige MIA-winnaar van internationale allure gestrikt voor Bilzen. De zanger-muzikant met Puerto Ricaanse roots  neemt ons op sleeptouw met een openluchtconcert tussen de bloesems. Hij speelt bekende nummers uit zijn rijke repertoire zoals ‘Broad daylight’ en ‘Gold’. Met zijn intimistisch stemgeluid raakt hij mensen tot in het diepst van hun ziel. Wie dit optreden wil bijwonen moet er snel bij zijn, de plaatsen zijn beperkt. Bovendien ontvangen de eerste 250 ticketkopers een slechtweergarantie, waardoor zij het concert sowieso kunnen bijwonen. Voor alle anderen worden de tickets terugbetaald bij slecht weer. Uiteraard gaan we net zoals de voorbije jaren uit van dartel lenteweer”, zegt schepen van cultuur Griet Mebis uit Bilzen.

Gabriel Rios

Bloesemtocht van anderhalf uur

Naast de sfeervolle pop-upbloesembar Bar Bloei in het hart van het Haspengouwse fruitlandschap is het ook uitkijken naar Bloesemmagie op zaterdagavond 4 mei“Om 20 uur starten we aan het Hoeseltse Ter Kommen voor een laatste bloesemtocht van anderhalf uur. Een belevingswandeling langs de bloesempracht met onderweg heel wat kunstcreaties en verrassende acts. Afsluiten doen we met een drankje op een magisch uitzichtpunt”, zegt Hoeselts schepen van toerisme Johan Schoefs. Het uitgebreide bloesemprogramma ‘24 vind je op www.visitbilzen.be/bloesems. Op die website zijn vanaf vrijdag 2 februari om 9 uur tickets verkrijgbaar voor o.a. het Dauwconcert met Gabriel Rios, bloesemfestival Lumineus, de zintuigenwandeling en de meditatie tussen de bloesems. Voor Bloesemmagie kan je vanaf hetzelfde moment tickets reserveren op www.hoeselt.be/bloesem-magie. Alles gaat door op de landcommanderij Alden-Biezen in Bilzen.

Foto’s: House Of Entertainment.