...

Vlaams Nationaal Zangfeest bezocht door 3500 aanwezigen

Vlaams Nationaal Zangfeest “ze gingen lopen”

Vlaams Nationaal Zangfeest bezocht door 3500 aanwezigen. In zijn toespraak riep voorzitter Bart Fierens tot eenheid op onder de Vlaamse partijen. Het wordt tijd zo zei hij dat de partijen de wil van het volk volgen bij de volgende verkiezingen. Het is meer dan  tijd dat jullie het volk gaan dienen en niet andersom zo ging hij verder. Hij gaf ook nog een serieuze sneer naar de Vivaldi regering. Fierens wees er verder op dat de voorzitters van de Vlaamse regeringspartijen niet langer in functie zijn. Joachim Coens (oud-voorzitter CD&V) ging lopen, Egbert Lachaert (oud-voorzitter Open VLD) ging lopen, Meyrem Almaci (oud-voorzitter Groen) ging lopen, Conner Rousseau (oud-voorzitter Vooruit) ging lopen. De regering had wel een meerderheid langs Franstalige kant. Drie ministers en drie staatssecretarissen hebben ondertussen de eindmeet niet gehaald.”

Vlaams Nationaal Zangfeest voorzitter Bart Fierens

Historische verkiezingen

Aan de andere kant zitten de leiders van alle Franstalige partijen nog steeds rustig op hun plaats en houden met enig leedvermaak het schouwspel in de gaten. In zijn openingstoespraak citeerde Bart Fierens ook nog de Franstalige journalist Alain Gerlache: ‘Deze verkiezingen zouden historisch kunnen zijn, omdat een Vlaams-nationalistische meerderheid in het parlement mogelijk is en dat zou een mijlpaal in de Belgische geschiedenis zijn.’ En Mijlpalen zijn historisch, het waren de Romeinen die ermee begonnen. Voorzitter Bart Fierens hoopt deze verkiezingen op een parlementaire meerderheid van Vlaams nationalisten. Het V.N.Z trok dit jaar maar liefst 3.500 bezoekers en focust zoals steeds op Nederlandstalige muziek. Op het programma stonden de klassieke samenzang-, kleinkunst- en Vlaamse strijdliederen. Er was ook aandacht voor de politiek, en dan vooral voor de federale Vivaldi regering.

Vlaams Nationaal Zangfeest voorzitter Bart Fierens

Tenslotte maakte de voorzitter bekend dat de Vlaamse beweging, verenigd in het Overlegcentrum Van Vlaamse Verenigingen (OVV), dat ze aan de vooravond van de verkiezingen een “indrukwekkende actie” gaan opzetten. De organisatie zal “mensen oproepen om VLAAMS te stemmen” in Gent en Antwerpen, de twee grootste steden van Vlaanderen, en er komt ook een campagne op sociale media aldus Bart. Tussen de samenzangen door waren er ook nog optredens van Sabine Tiels (Ann Christie medley, Hou Je Morgen Nog Van Mij, Avond, Dans om te eindigen met de alom gekende Trein). Daarna was het de beurt aan dansformatie Are U Fameus die nadat ze een paar nummers van Sabine Tiels begeleiden met enkele sierlijke danspassen, helemaal zichzelf mochten zijn op de tonen van Johan Verminnen zijn Brussel.

Vlaams Nationaal Zangfeest Are U Famous

De Appelmoesband vergastten de kinderen met een medley van de bekendste kinderliedjes waar ook de volwassenen luidkeels mee meegezongen. De immer goedlachse sympathieke winnares Zomerhit 2022 en Vlaams icoon Margriet Hermans mocht daarna de Lotto Arena op sleeptouw nemen (Niets Houd Me Tegen, Een Vriend, Onderwijsblues, Een Leven Samen, Laisse Roulez). Maar het dak ging er natuurlijk helemaal af met haar Zomerthit 2022 “Lekker Blijven Hangen” eveneens Choreografisch begeleid door Are U Fameus. De taptoe die daarop volgde stond onder leiding van Opwijkenaar Jan Coeck. Het 84e Vlaams Nationaal Zangfeest werd traditioneel afgesloten met het samen zingen van De Vlaamse Leeuw. De volgende editie zal doorgaan op 9 maart 2025, wij kijken er alvast naar uit. Vermelden we tenslotte nog dat er op 19 april 2024 nog een jubileumconcert zal doorgaan in de opera van Antwerpen dat om 20u.

Voor meer foto’s klik hier.

Affiche Algemeen Nederlands Zangverbond