...

Lies en Saar brengen Lieveling uit

Lies en Saar

Lies Antwerpse Conservatorium-studente deelt met Saar uit Amsterdam hun opvallende debuutsingle ‘Lieveling’. Zes jaar geleden zat het popduo Lies & Saar in zak en as toen ze beiden zakten voor hun examens. Die gebeurtenis vormde de basis voor een hechte vriendschap die zich vertaalde in het liedje ‘Altijd Blijven Lachen’. Met ‘Lieveling’, hun ontroerende, universele debuutsingle waarin het gevoel van iemand verliezen centraal staat, gooien de Antwerpse Conservatorium-studente Lies en de aan de Universiteit van Amsterdam afgestudeerde Saar hoge ogen. Het prachtige nummer heeft ook een persoonlijk karakter, want de twee hartsvriendinnen schreven het aan de keukentafel naar aanleiding van het overlijden van Lies’ haar oma. Met bijna 10.000 Spotify-streams en heel wat online aandacht maakt de ‘Lieveling’ van Lies & Saar veel kans om in de voetsporen te stappen van het succes van o.a. Suzan en Freek, Krezip, MEAU en vele anderen. In het verlengde van de single brengen Lies & Saar in de loop van dit jaar hun eigen, gelijknamige EP Lieveling uit.

Lies & Saar Lieveling

Nederlandstalige popmuziek

Met ‘Altijd Blijven Lachen’ haalden Lies & Saar de Nederlandse pers, omdat ze er na het zakken voor hun VWO-eindexamen hun gemeenschappelijke ontgoocheling mee verwerkten. Dat was zes jaar geleden, het moment waarop de twee vriendinnen werden uitgenodigd in het tv-programma ‘M’ met Margriet van der Linden. Met aanvankelijk hun kleinkunstsongs stonden ze op de Amsterdamse podia van o.a. De Kleine Komedie, het Tapastheater en Theater Bellevue. Het duo was al te gast in ‘Tijd voor Max’ van Omroep Max waar ook de minister-president Mark Rutte aanwezig was. En de absolute kers op hun creatieve taart was zonder meer het optreden samen met het strijkkwartet van het Noordpool Orkest waar ook Koningin Máxima bij aanwezig was. Met de lancering van hun debuutsingle ‘Lieveling’ kiezen Lies & Saar voor Nederlandstalige popmuziek. “Op een wit blad ontstond tijdens onze schrijfsessie een gevoelige popsong waarmee we inhoudelijk en thematisch duidelijk een breed publiek aanspreken,” zegt de Antwerpse Conservatorium-studente Lies die momenteel bezig is met het voltooien van haar masteropleiding.

‘Lieveling’

De basis voor ‘Lieveling’ werd ruim twee jaar geleden gelegd, toen de oma van Lies overleed. “Ik heb haar gekend, maar wist vooral ook hoe belangrijk ze was en welke rol ze speelde in het leven van Lies. Ze woonden recht tegenover elkaar, waardoor ze dagelijks contact hadden. Het verlies was groot toen Lies en haar familie afscheid van haar namen”, gaat Saar verder. Aan de keukentafel van die oma ontstond geleidelijk aan ‘Lieveling’, een persoonlijke song die ook de universele gedachte uitdraagt van het verlies van iemand die je graag ziet. Met die boodschap raken Lies & Saar duidelijk een gevoelige snaar, want hun debuutsingle groeit viraal en is ondertussen op weg naar 15.000 streams.

EP

Lies & Saar behoren tot de nieuwe generatie zelfbewuste selfmade-artiesten. Met hun tijd, eigen centen en bakken energie werkt het popduo aan hun eerste EP ‘Lieveling’ die in de loop van dit jaar verschijnt. “We hebben vijf liedjes opgenomen; waarbij ‘Lieveling’ en nog een tweede popnummer voorafgaan aan de release van de EP. Aanvankelijk zou die in januari uitkomen, maar onze debuutsingle ‘doet’ het zo goed, dat we die release nog even opschuiven. De liedjes die je terugvindt op Lieveling gaan over gemis, maar ook herkenbare liefdesperikelen en verloren vriendschappen vind je terug in de teksten. Dat laatste is belangrijk, zeker in Vlaanderen waar er aandachtig wordt geluisterd naar liedjesteksten. Dat merken we uit de reacties die we krijgen op ‘Lieveling’, via sociale media. We raken duidelijk een gevoelige snaar bij de Vlamingen, maar dat was ook de bedoeling,” zegt Saar.

Sportpaleis

Terwijl ze genieten van de aandacht rond hun debuutsingle maken Lies & Saar volop nieuwe plannen. “We zijn realistisch, maar we dromen groots. Op termijn zou het leuk zijn als we concerten mogen geven in de grote zalen. Carré Amsterdam of het Antwerpse Sportpaleis? Waarom niet. Het succes van Metejoor en Pommelien Thijs zijn goede voorbeelden dat het kan, zolang je in jezelf gelooft en blijft doorzetten. Zolang wij het leuk vinden, blijven we doorgaan en na zes jaar zijn we gemotiveerder dan ooit. Ons muzikaal verhaal blijft groeien. Met ‘Lieveling’ willen we nog meer mensen aanspreken die we met onze aparte popmuziek kunnen raken. Recent waren we al eens te gast in de populaire ochtendshow van Silvan Stoet op Radio10 en maakten we een mooi promorondje in Vlaanderen. In beide gevallen ontploften de mailboxen en waren de luisteraars na afloop unaniem positief over onze ‘Lieveling’. Zoiets geeft ons extra energie,” sluit Saar het gesprek af.

De debuutsingle ‘Lieveling’ van Lies & Saar is verschenen op hun eigen label en is digitaal beschikbaar.