...

Hoe kies je nieuwe ramen voor jouw huis? 

Hoe kies je nieuwe ramen voor jouw huis

Hoe kies je nieuwe ramen voor jouw huis?

Op zoek naar nieuwe ramen voor je huis? Natuurlijk moeten ze in de eerste plaats mooi zijn en passen bij jouw huis. De keuze van je ramen bepaalt namelijk voor een groot deel de stijl van je huis.  Maar je houdt ook best rekening met duurzaamheid, onderhoud en isolatiewaarde. Doorgaans gaat het om een vrij dure investering, dus dan kies je maar beter goed. Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

Hout

Wie voor houten ramen gaat, kiest voor tijdloos en traditioneel. Houten ramen geven je huis meteen een warme en charmante uitstraling. Op esthetisch vlak is hout dus zeker een uitstekende keuze. Houten ramen hebben bovendien een uitstekende isolerende werking, zowel akoestisch als thermisch. Hout zal dus voor lagere energiekosten zorgen. Het nadeel is dat hout wel vatbaarder is dan pvc of aluminium voor de wisselende weersomstandigheden. Aan de kust, waar het vaak waait en de zilte lucht de straten vult, zie je houten ramen bijna nooit meer. Kies je er wel voor, dan is regelmatig onderhoud een absolute must.

PVC

Ramen in pvc zijn meestal iets goedkoper dan aluminium of hout. Bovendien gaat pvc lang mee, dus prijs-kwaliteit zit je dan zeker goed. Ook qua onderhoud heb je weinig werk bij pvc. Anders dan bij houten ramen kan je pvc gewoon proper maken met een natte doek en neutraal schoonmaakmiddel. De isolatiewaarde zal iets minder goed zijn dan bij hout. En ook op esthetisch vlak springen houten ramen er boven uit.

Aluminium

Wie op zoek is naar de combinatie van verfijnde, elegante uitstraling en onderhoudsvriendelijke kwaliteit moet ramen in aluminium zeker een kans geven. Aluminium past zowel bij traditionele als bij moderne woningen. Bovendien kunnen ze tegen alle weersomstandigheden en, in tegenstelling tot houten ramen, vergen ze weinig onderhoud. Net zoals bij pvc kun je ze met een neutraal schoonmaakmiddel proper maken. Bovendien hebben ze ook een hoge isolatiewaarde. Alleen maar goed voor je energierekening, dus! Het is dus niet voor niets dat aluminium ramen zo populair zijn vandaag.

Bijpassende raamdecoratie

Investeer je in nieuwe ramen? Dan kan je maar beter meteen bijpassende raamdecoratie kopen. Dat kan ook de uitstraling van je huis beïnvloeden. Klassieke, warme gordijnen geven een traditionele look aan je huis, terwijl rolgordijnen of jaloezieën net dat moderne in de verf zetten. Natuurlijk heeft de ruimte ook een belangrijke invloed op de keuze van je raamdecoratie. In je kantoorruimte passen jaloezieën beter en in de slaapkamer komen klassieke gordijnen bijvoorbeeld het best tot hun recht.

Afbeelding van Pexels via Pixabay