...

Gert Joosten stopt na 25 jaar met roken

Gert Joosten gestopt met roken

Gert Joosten stopte na 25 jaar én liet ook zijn 70-jarige ouders, na meer dan 50 jaar, stoppen met roken. Morgen  donderdag is al voor de 23ste keer de ‘Dag tegen Kanker’, een initiatief van Kom op tegen Kanker. Ook de 48-jarige Balenaar Geert Joosten, vader van twee, speldt die dag een geel lintje op uit solidariteit én steun met de kankerpatiënten. Gert werd zelf niet getroffen door de ziekte, maar besloot de voorbije maanden om te stoppen met roken. “Ik heb 25 jaar bijna een pakje per dag gerookt. Zeker op het einde”, zegt de vrachtwagenchauffeur van het bouwkranenbedrijf De Ceuster. “Ik weet nog goed dat ik op mijn 21ste mijn eerste sigaret opstak toen het afraakte met mijn toenmalige lief.

Gert Joosten

Vaak geprobeerd om te stoppen

Dat was het begin, want vanaf gingen we ook wekelijks op stap met de vriendengroep. Niet veel later kocht ik mijn eerste pakje sigaretten en was ik vertrokken.” Gert heeft vaak geprobeerd om te stoppen: “Het is veel makkelijker om er eentje op te steken in plaats van te laten liggen. Uiteindelijk is het gelukt, dankzij de hulp van Rookstopcoach Els Bosch uit Retie. Een gemeenschappelijke vriend heeft ons in contact gebracht. De online groep sessies en de gezonde prestatiedruk, samen met medicatie hebben hun vruchten afgeworpen. Ik zeg niet dat ik geen zin meer heb in een sigaret, maar ik heb ze ondertussen al vier maanden afgezworen.” Hij overtuigde ook zijn 70-jarige ouders, na meer dan 50 jaar, om ook te stoppen met roken.

Gangmaker voor zijn ouders

Als onze zoon dat kan, dan moeten wij ook dat kunnen. Als gangmaker (lacht) heb ik onze papa en ons mama in contact gebracht met Els. De wil was er bij beiden om te stoppen, maar ze wisten net als ik niet goed hoe ze er nu echt aan moesten beginnen. Ik ben blij dat ook zij erin geslaagd zijn, waardoor onze bijeenkomsten en familiefeestjes tegenwoordig allemaal plaatsvinden in een rookvrije omgeving. Ja, dat voelt wonderwel voor ons allemaal goed aan. Je merkt ook dat we mekaar enorm motiveren om te blijven stoppen. Het mooiste compliment kwam van mijn kinderen die recent nog zeiden hoe blij en trots ze zijn op ons allemaal. Op deze manier stoppen met roken, ik kan het iedereen aanraden.