...

Els Bosch stelt haar boek ‘Roker, ik zie u graag’ voor

Els Bosch met boekendebuut

Els Bosch Rookstopcoach stelt haar boekendebuut ‘Roker, ik zie u graag’ voor. Vraag aan een roker wat die graag wil en dan is ‘stoppen met roken’ vaak het eerste wat die zegt. Inspelend op deze gedachte is het verhaal van de Retiese rookstopcoach Els Bosch ontstaan. “De meeste rokers willen stoppen, maar ze weten niet hoe. Ook al zit het aantal actieve rokers in dalende lijn, er zijn nog genoeg mensen die we met ons team helpen, omdat we ervan overtuigd zijn dat iedereen het kan”, zegt Els Bosch. Na haar opleiding als verpleegkundige werkte Els Bosch 17 jaar op de consultatie longziekten, waar ze dagelijks geconfronteerd werd met de gevolgen van roken.

 Els Bosch Boek Rookstopcoach

Adequate rookstopbegeleiding

De artsen deden fantastisch werk, maar tegelijk merkte ik dat de patiënten er vaak alleen voor stonden om te stoppen met roken. Adequate rookstopbegeleiding bestond nog niet. Na mijn postuniversitaire opleiding ‘Tabakologie’ ben ik één jaar later, in 2009, gestart als erkend tabakoloog. Vijf jaar later heb ik onze tabakologenassociatie ‘rookstopcoach.be’ opgericht, die bestaat uit een team van 6 erkende tabakologen, actief in gans Vlaanderen. Ondertussen hebben we de voorbije jaren duizenden mensen geholpen met hun rookstopbegeleiding, zowel individueel als in groep. Die begeleiding wordt vaak georganiseerd in gemeenten, scholen, bedrijven en instellingen.

Debuutboek ‘Roker, ik zie u graag’

De rijke ervaring als rookstopcoach bundelde Els Bosch in haar debuutboek ‘Roker, ik zie u graag’ dat vanaf eind deze week beschikbaar is en ze aanstaande woensdag 10 mei 2023 officieel voorstelt in ’t Getouw in Mol. “Het boek helpt je op een daadkrachtige manier te stoppen met roken. Je merkt dat je verstand allerlei redenen aangeeft om te stoppen, maar je (buik)gevoel heeft een heleboel uitvluchten om dat niet te doen. Bij het lezen ontdek je dat die tweestrijd verdwijnt en je sterker dan ooit staat om te stoppen. In het boek staan er vijf getuigenissen, maar leg ik aan de hand van herkenbare voorbeelden ook uit waarom stoppen met roken iets is wat je moet overwegen. Mijn methode is gebaseerd op vier stevige poten, die bestaan uit een sterke motivatie, een beter zelfvertrouwen, advies over de juiste hulpmiddelen én steun.

Els Bosch Rookstopcoach met boek

Een beetje medelijden

Met rokers heb ik een beetje medelijden. Het is vaak hun omgeving die zegt: ‘maar hoe dom kan je zijn. Stop daarmee!’. Zo reageerde ik ook, maar ik ben van kamp gedraaid. Weet je, ik sta aan hun kant en begrijp dat het inderdaad lastig is. Wist je dat 75 % van de rokers echt wil stoppen en er effectief vanaf wil. In mijn boek is er de getuigenis van Chris, die twintig jaar alles probeerde om te stoppen. Toen ze bij mij kwam had die een A4-tje vol met wat ze al allemaal had geprobeerd, maar nog nooit gelukt was. Ja, ze was wel eens verminderd tot 2 à 3 sigaretten per dag, maar nooit volledig op nul geraakt. Ook bij haar is het gelukt om te stoppen”, zegt Els Bosch.

Foto: House Of Entertainment.

Aanstaande woensdag 10 mei 2023 stelt Els Bosch haar boekendebuut ‘Roker, ik zie u graag’ voor in ’t Getouw in Mol (Molenhoekstraat 2). Meer info over Els haar activiteiten en het boek vind je op www.rookstopcoach.be.