...

Kleuterklas op bezoek in wijngaard van Bodegem

Kleuterklas uitgenodigd in wijngaard

Kleuterklas kwam afgelopen woensdag (20 september) op bezoek in de wijngaard naast de oude pastorie van Sint-Martens-Bodegem. Deze heeft in de loop der jaren altijd een soort gewijde stilte gehad. De rust en het ritme van de natuur waren er de enige heersers, onderbroken door slechts het geluid van vogels en de zachte bries door de druivenranken. Maar gisteren was het decor totaal anders. De gebruikelijke rust maakte plaats voor het enthousiaste gejoel van kleuters. De kleuterklas van basisschool ’t Klavertje Vier werden uitgenodigd om te helpen met de oogst. Een initiatief dat zowel voor jong als oud een onvergetelijke dag opleverde.

Kleuterklas in wijngaard beheerders

Welkom geheten door de beheerders

De dag begon met een rondleiding door de wijngaard. De Beugoemse Wijnbouwers Luc Bruyneel, Octaaf Vekens, Francis Van Malderen, Willy Mahy, Luc Janssen en gelegenheidsmedewerkster Annemie Wittockx hadden deze speciale gelegenheid gebruikt om kinderen kennis te laten maken met de kunst van wijn maken. De Beugoemse Wijnbouwers met hun gebruikelijke passie voor hun hobby, had elke druivensoort die in de wijngaard groeide geduldig aan de kleuters laten zien. “Dit is een Leon Millot,” zei Luc, terwijl hij voorzichtig een tros naar beneden boog voor nieuwsgierige kleine handjes om te voelen. “En deze hier zijn Muscat Blue druiven.” De kleuters luisterden met gespannen aandacht, de meesten waarschijnlijk meer geïnteresseerd in de glanzende, sappige trossen dan in de namen. Maar de beleving was er niet minder om.

Kleuterklas oogst druiven

Zelf plukken

Na de rondleiding was het tijd voor het echte werk. Met de emmer in de hand gingen de kleuters op pad om hun eigen druiven te plukken. Het was een genot om te zien hoe de kinderen met grote concentratie en zorg hun emmer vulden. Hier en daar werd er stiekem een druifje geproefd, gevolgd door brede grijnzen en soms een vies gezicht als de druif nog niet helemaal rijp was. De begeleidende leerkrachten en enkele van De Beugoemse Wijnbouwers hielpen waar nodig, maar het meeste werk werd verricht door de kleine handjes van de kleuters. De tros werd met beide kleine handjes vast genomen en dan vakkundig afgeknipt door één van de beheerders.

Kleuterklas de oogst

Persen en proeven

Het bezoek eindigde in de schaduw van de pastorie waar de ganse kleuterklas hun geoogste druiven mochten persen. De Beugoemse Wijnbouwers hadden daarvoor een vat voorzien waar het vers geperst druivensap in opgevangen werd, zodat de kinderen konden proeven van wat hun harde werk had opgebracht. Het sap was zoet en verfrissend, een perfecte afsluiter van een drukke ochtend. De kleuters lachten en speelden, terwijl de volwassenen tevreden toekeken. Het was duidelijk dat dit bezoek niet alleen een leerzame ervaring voor de kinderen was, maar ook een dag die in de kleuterklas nog lang zal besproken worden. Zo eindigde een ongewone dag in de wijngaard van Bodegem.

Kan een afbeelding zijn van 7 mensen

Foto: Suzanne Junius