...

Pastorie Bodegem krijgt tweede leven

Pastorie van Bodegem, een hele geschiedenis

Pastorie Bodegem krijgt binnenkort een nieuw leven. Welke Bodegemenaar heeft geen herinneringen aan het prachtige witte statige herenhuis gelegen op de Processiestraat? Dit gebouw is natuurlijk bij iedereen beter gekend als de pastorie van Bodegem. Hoeveel koppeltjes zijn er in dat gebouw niet geweest voor hun ondertrouw? Een doop te regelen, begrafenis of andere kerkelijke activiteiten aan te vragen? Oneindig veel als je het ons vraagt. De pastorie dateert uit 1754 en in sinds 1981 beschermd als dorpsgezicht. Omdat het gebouw al lang leeg stond en de kosten voor renovatie veel te hoog opliepen besliste de kerkraad in 2018 om het gebouw te verkopen.

Pastorie Bodegem (Agnes)

De gerenoveerde pastorie

Openbare verkoop

Het ging over een openbare verkoop en bijgevolg waren er heel wat geïnteresseerden komen opdagen. Het was uiteindelijk sterrenchef Thomas Locus zaakvoerder van Brasserie Julie en B&B Louis 1924 ook gelegen in Sint-Martens-Bodegem die uiteindelijk het hoogste bod uitbracht en deze prachtige pastorie tot zijn eigendom kon rekenen. Thomas vertelde ons dat gezien de ligging en de gronden errond dat hij blij was met zijn aankoop en dat op die manier de pastorie van Bodegem als beschermd monument een tweede leven krijgt. Op die manier wordt er ook een stukje erfgoed dat belangrijk was voor de Bodegemse geschiedenis bewaard voor de toekomst.

Pastorie Bodegem Agnes binnenzicht

Een tweede leven

Over dat tweede leven hadden we een exclusief gesprek met de nieuwe eigenaar Thomas Locus. Een eerste vraag was natuurlijk reeds twee bloeiende zaken en nu nog met de aankoop van de pastorie nog een derde bij? Daarop zei Thomas dat het niet dadelijk de bedoeling was om de pastorie te kopen, maar dat het ging om een prachtig pand met een unieke omgeving waar wel wat mee aan te vangen was moest hij het kunnen bekomen. Ook vertrouwde hij ons toe dat hij voor de verkoop het gebouw in kwestie nog nooit had gezien.

Pastorie Bodegem (Agnes) plafondverichting

De sfeervolle plafondverlichting

Renovatie in samenspraak met een architectenbureau

Daar de verkoop openbaar was, heeft hem dan ook doen besluiten om het pand te gaan bekijken en er een bod op te doen. Na de tweede verkoopdag was de pastorie dan ook zijn eigendom. Pas nadat hij het gekocht had ging hij er over nadenken wat hij met deze toch wel prachtige pastorie zou aanvangen. Twee jaar later na de aankoop werd er gestart met de renovatie in samenspraak met een architectenbureau en uiteraard in overleg met monumenten en landschappen omdat zoals eerder vermeld het om een beschermd gebouw ging.

Pastorie Bodegem Agnes binnenzicht met trap

Ook de originele trap (achtergrond) bleef behouden

Samenwerking met monumenten en landschappen

De samenwerking met monumenten en landschappen verliep in een constructieve sfeer en met het nodige overleg. Zo werd op hun vraag de vloeren, deuren, trap, plafonds, de voortuin en de indeling behouden. Enkel de ramen werden vervangen door replica’s maar ook met hun toestemming. Gelukkig kon alles positief worden afgerond en zeer binnenkort kan Thomas dan ook vandaag (donderdag 17 november)  zijn nieuwe zaak Agnes openen. De naam is trouwens gekozen als eerbetoon aan zijn eigen moeder. Deze sluit trouwens nauw aan bij de andere namen van de reeds bestaande zaken Julie, Louis en nu Agnes.

Pastorie Bodegem oude ingagspoort

De oude ingangspoort werd ook bewaard, alsook het pad dat leidt naar de deur

Kleinschalig met nadruk op wijndegustatie

Het concept van de nieuwe zaak is kleinschalig en legt vooral de nadruk op gerechten delen en wijndegustatie. Dat laatste is ook de reden waarom huidig sommelier van Thomas (Jori) mee de overstap zal maken naar de nieuwe zaak aan de Processiestraat. De menukaart  bestaat uit vier delen, verwijzend naar vier liturgische termen en bevat voor elk wat wils (zie foto).

Menu Agnes

De Gault & Millau gids

Ten slotte moesten we het toch nog even hebben over zijn score in de Gault & Millau gids en zijn score van 14,5 op 20. Een score zoals hij zelf zegt waar hij perfect kan mee leven. Hij is ook blij met de behaalde score van zijn collega’s in de omiggende buurt en gemeenten. Uiteraard is hij best tevreden met zijn eigen score alsook met zijn Michelinster voor Brasserie Julie. Dat is trouwens een bewijs dat kwaliteit bij Thomas in zijn verschillende zaken op de eerste plaats komt.

Binnenzicht

Opening op donderdag 17 november

In ieder geval nu is het uitkijken naar de opening en uitbating van Agnes, de nieuwe zaak. Agnes zal net zoals Julie geopend zijn vanaf woensdag tot en met zondagavond en op maandag en dinsdag gesloten zijn. Deze maand zal de zaak op woensdag enkel ’s avonds open zijn, nadien ook op woensdagmiddag. Wij zouden zeggen kom het nieuwe concept gerechten delen eens uittesten bevalt het dan is dat positief, bevalt het niet dan ben je toch een ervaring rijker zoals Thomas het zelf zegt. Wij wensen Thomas alvast te bedanken voor dit gesprek en wensen hem en Jori (somelier) nog veel succes in hun “pastorie”.

Pastorie Bodegem nieuwe ingang

Somelier Jori voor de nieuwe ingang