...

Alle ins en outs van houten ramen

Alle ins en outs van houten ramen

Alle ins en outs van houten ramen

Bij het kiezen van ramen voor je woning heb je verschillende materiaalopties, zoals aluminium, pvc en hout. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. De meeste mensen die kiezen voor houten ramen, doen dat omwille van de charme en de natuurlijke uitstraling. Dat hout bovendien een plaatsje heeft in talloze bouwstijlen is een belangrijk pluspunt. De keuze voor houten ramen is zeker niet slecht, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Houten ramen zijn bijvoorbeeld onderhoudsgevoeliger dan aluminium ramen.

Voordelen en nadelen van houten ramen

Houten ramen hebben verschillende voordelen, zoals hun natuurlijke, warme uitstraling en hun goede isolerende eigenschappen. De authentieke charme van hout geeft een gevoel van romantiek en nostalgie, wat bijdraagt aan de sfeer van de woning. Hout is bovendien een ideaal materiaal om je huis en tuin karakter te geven. Echter, houten ramen zijn onderhoudsgevoelig en gevoelig voor een aantal bedreigingen. Vijanden van houten ramen zijn vocht, dat kan leiden tot schimmel en houtrot, en zonlicht, dat kan zorgen voor verkleuring, scheuren en barsten. Daarbij speelt de houtsoort wel een belangrijke rol. Harde houtsoorten, zoals tropisch hardhout, zijn duurzamer en beter bestand tegen vocht en zonlicht, maar ook duurder in aanschaf.

Onderhoudsmogelijkheden bij houten ramen

Om je houten ramen in een goede conditie te houden, zijn er drie mogelijke oplossingen: lakken, beitsen en oliën. Er is niet per se een betere of een slechtere optie. Het enige wat je niet mag doen, is het hout vernissen. Dan kan het hout niet langer ademen en krijg je sneller last van schimmels.

Bij het lakken breng je een beschermende laag aan die het hout het hele jaar door zal beschermen. Het is wel belangrijk dat je dit op een schone, opgeschuurde en ontvette ondergrond doet. Het is vrij arbeidsintensief en de lak dient regelmatig opnieuw te worden aangebracht. Oliën voedt het hout en behoudt de natuurlijke uitstraling. Oliën dien je minstens één keer per jaar te doen. Dat is meteen ook een van de voornaamste nadelen van oliën.

Een andere optie is beitsen. Beits is gemakkelijk aan te brengen. Je dient wel nog steeds het hout op te schuren, maar oude beitslagen dien je niet te verwijderen. Een primer is vaak niet nodig. Na het drogen breng je een uv-bestendige film aan voor extra bescherming. Beits dringt diep in het hout door. Het behoudt de natuurlijke uitstraling van het hout. Het is wel belangrijk dat je kiest voor een kwaliteitsvolle beits.

Raamwerk vervangen bij nieuwe beglazing

Bij het plaatsen van nieuwe beglazing hoef je niet altijd het volledige raamwerk te vervangen, ook niet bij houten ramen. In sommige gevallen kan het glas worden vervangen zonder het raamwerk aan te passen. Bestaand raamwerk en nieuwe beglazing kan kostenefficiënter zijn en minder ingrijpend zijn voor je woning. Echter, er zijn voordelen verbonden aan het vervangen van zowel het raamwerk als het glas.

Het volledig vervangen van het raamwerk zorgt over het algemeen voor een betere afdichting en isolatie, wat op de lange termijn kan leiden tot energiebesparing. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om te kiezen voor een ander materiaal dat mogelijk beter aansluit bij je wensen op het gebied van onderhoud en uitstraling. Ook kun je profiteren van de nieuwste technologieën en innovaties op het gebied van ramen. Een expert kan je hierover adviseren.

Foto Pexels