...

Zelfklevers verdwijnen, pleisters verschijnen!

Zelfklevers Rode Kruis verdwijnen

Zelfklevers van het Rode Kruis want daarover gaat het zal definitief verdwijnen en vervangen worden door een functionele pleister. Morgen is het weer zover dan begint de jaarlijkse Rode Kruis 14-daagse. Deze zal er wel iets anders uitzien want de iconische zelfklever met stripfiguren behoort definitief tot het verleden. Al meer dan 60 jaar brengen vrijwilligers van het Rode Kruis zelfklevers aan de man om hun plaatselijke werking te ondersteunen. De zelfklevers werden voor het eerst verkocht in 1961. In de beginjaren waren het vrij sobere exemplaren: veelal wit met een rood kruis en een jaartal, soms aangevuld met een ander symbool. Ook afbeeldingen van de verschillende disciplines sierden ooit de Rode Kruis zelfklever. De allereerste echte stripfiguren op een Rode Kruiszelfklever waren trouwens De Smurfen, niet toevallig maken die nu een comeback op het nieuwe alternatief.

De pleister doet zijn intrede

En dat alternatief zijn pleisters geworden. “De tijd was rijp voor iets nieuws”, zegt Philippe Vandekerckhove van het Rode Kruis Vlaanderen. “Met de pleisters kiezen we voor een bruikbaar product, dat tegelijk ook een duidelijke link met één van onze activiteiten heeft namelijk de gekende hulpdienst.” De Rode Kruis 14-daagse start vanaf vandaag tot en met donderdag 4 mei. Niemand minder dan Vlaams minister-president Jan Jambon kocht zonet het eerste exemplaar. Op het eerste gezicht lijken de pleisters wel nog op de zelfklevers: het gaat om één groot stuk, waar je zelf kleinere pleisters kan afknippen. En met De Smurfen blijven ook de typische tekenfiguren van de partij. Je betaalt er 10 euro voor, die rechtstreeks naar jouw lokale Rode Kruisafdeling gaat.

Zelfklevers verdwijnen, pleisters verschijnen! - persbericht header pleister 760

Lesmateriaal, ziekenwagens, hulpdienstmateriaal…

Daarmee investeren zij bijvoorbeeld in lesmateriaal voor eerste hulpopleidingen, ambulances, materiaal voor hulpposten of in hun sociaal geëngageerde activiteiten. Wij gingen langs op de gemeenteraad van Asse om daar onze eerste pleister te verkopen aan de burgemeester de heer Koen Van Helsen die overhandigde met veel plezier zijn 10 euro aan onze verkoopster Denise Dedobbeleer-Biesemans onder het toeziend oog van vrijwilliger Eddy plas (zie foto). De bijsturing richting pleister zal wellicht ook de verkoop wat moeten aanzwengelen. De laatste jaren verkoopt de klassieke zelfklever niet meer zo goed. Daar zit de coronacrisis voor een groot stuk tussen: in coronajaar 2020 werd de zelfklever gratis verdeeld en konden mensen zelf kiezen of ze een gift deden.

Zelfklevers Denis en burgemeester

Opbrengsten gaan achteruit

Dat gebeurde nauwelijks. Ook in 2021 bedroeg de verkoop amper de helft van een normaal jaar. Ook de editie van het jaar 2022 viel wat tegen. Met een opbrengst van 2,6 miljoen euro was het nog ver onder het vooropgestelde doel van 3 miljoen euro van voor corona.Ter vergelijking: in 2019 werd nog een recordbedrag van 3,3 miljoen euro opgehaald met de zelfklevers. Wij drukken er nogmaals op het feit dat deze opbrengst van de pleister ten goede komt van de plaatselijke afdeling. Nog een kleine tip: zelfs al hebt u geen interesse voor het aankopen van een pleister blijf correct en vriendelijk tegenover deze Rode Kruis mensen. Het zijn tenslotte allemaal VRIJWILLIGERS. Alvast bedankt en hopelijk heb je deze mensen nooit nodig maar indien wel dan staan ze voor je klaar!

Voor meer foto’s klik hier: