...

Laura Verdonschot krijgt tips

Laura Verdonschot in Val di Sole

Laura Verdonschot krijgt tips van veldrijdster Alicia Franck. Na Dublin is het nu zaterdag de beurt aan het Italiaanse Val di Sole, waar de 10de manche van de UCI Wereldbeker Veldrijden wordt gereden. De vrouwen gaan er op zoek naar een opvolger voor Fem Van Empel, die er vorig jaar won met 6 seconden voorsprong op Marianne Vos. Met Alicia Franck (28) én Laura Verdonschot (26), die voor het eerst deelneemt aan deze wedstrijd, is het De Ceuster Bonache Cycling Team opnieuw vertegenwoordigt met twee van de zes geselecteerde Belgische rensters.

Laura Verdonschot (4)

2de keer dat ze in Italië deelneemt

Voor Alicia, die vorige week nog 2de werd in haar toekomstige woonplaats Essen, is het de 2de keer dat ze in Italië deelneemt aan deze cross. “Vorig jaar werd ik hier 16de. Door de combinatie van koude, sneeuw en vriezen, ging ik regelmatig onderuit en was het vooral afzien. Het was ook niet ideaal voor het koersmateriaal: alles vroor vast. Zelfs mijn trapas draaide niet meer.” Voor de aanwezigen, maar ook voor de talrijke televisiekijkers, is veldrijden in de sneeuw een spektakel en sowieso ook één van de meest spraakmakende wedstrijden van het seizoen.

Veldrijden in de sneeuw

Het is geen ideale ondergrond, omdat elk spoor dat je rijdt of vindt door de koude snel vastvriest. Anderzijds is het wel een goede manier om aan te tonen dat ‘veldrijden in de sneeuw’ op deze manier kan worden toegevoegd als een onderdeel van de Olympische Winterspelen. Voor de sport zou dat een mooie erkenning zijn. Vanuit België is het inderdaad een behoorlijk verre verplaatsing. Ik heb het geluk dat ik nog steeds op mijn gepensioneerde vader kan rekenen, die de tijd had om met de camper en het materiaal naar Italië af te reizen. Zelf vlieg ik donderdagavond naar Bergamo.

Laura Verdonschot (3)

Voldoende rust en warmte essentieel

Net als Laura logeer ik er de komende dagen op hotel, omdat het in Val di Sole momenteel erg koud is. Als we zaterdag sterk voor de dag willen komen, is het nemen van voldoende rust en warmte essentieel. Door de combinatie van wedstrijden in België, Nederland, Tsjechië, Ierland en Italië, krijgt de UCI Wereldbeker Veldrijden internationale uitstraling. Met de nodige pech werd ik vorig jaar 16de. Deelnemen is sowieso interessant, want hiermee verzamel je UCI punten waarmee je je startpositie kan verbeteren”, zegt Alicia Franck.

Een kwestie van recht blijven

In de meeste crossen kan je snel een spoor kiezen, maar in een besneeuwde, bevroren ondergrond vriest dat snel dicht, waardoor het gevaar op pijnlijke uitschuivers stijgt. Het zal vooral afhangen waar de fiets ons naar stuurt en welke lijnen hij aangeeft die wij moeten kiezen. Zaterdag wordt het niet alleen een kwestie van recht blijven, maar ook een uitdaging om het materiaal ijsvrij te houden. Vorig jaar was alles, maar echt alles bevroren, waardoor we amper vooruit kwamen. Dit jaar hebben we haardrogers bij, waardoor het allemaal veel beter zou moeten gaan”, vult Alica Franck aan.

UCI Wereldbekerwedstrijd

Ook Laura Verdonschot, Alicia’s teamgenote, verschijnt zaterdag, voor haar voor het eerst, aan de start van de UCI Wereldbekerwedstrijd in Val di Sole. “Ik ben benieuwd hoe het voelt om een wedstrijd in de sneeuw te rijden met ijs en vrieskou. De mobilhome en het materiaal zijn al aangekomen, maar net als Alicia overnacht ik op hotel. Ik start zaterdagmiddag zonder verwachtingen, maar wel met heel veel goesting (lacht). Doorgaans kan ik goed tegen de koude, dus dat is voor mij misschien wel een voordeel”, zegt Laura. “Ja, misschien wel.

Alicia Franck en Laura Verdonschot Wereldebeker Val Di Sole

Proberen om rustig te blijven

Je moet vooral proberen om rustig te blijven. Hou er rekening mee dat er in elke rond wel iemand valt en probeer vooral de fiets te ontdooien”, geeft haar De Ceuster Bonache-collega Alicia nog even mee als tips. De UCI Wereldbekerwedstrijd Veldrijden in Val di Sole vindt plaats op zaterdag 17 december 2022. De wedstrijd bij de vrouwen start om 13u00 en wordt uitgezonden via o.a. Telenet Play SportsProximus PickxEurosport en een samenvatting op Sporza (18u10).

De Ceuster Bonache Cycling Team (2)

Foto’s: House Of Entertainment.