...

Guy Swinnen Band pakt uit

Guy Swinnen Band pakt uit met oldskool rocksongs

Guy Swinnen Band pakt uit met oldskool rocksongs op eerste album ‘Rock ain’t dead (it just smells funny)’! Guy Swinnen is niet zomaar een tijdschrift, het is een heel hoofdstuk als we daar het geschiedenisboek van Belpop aan toevoegen. Swinnen is de leadzanger van The Scabs en heeft met vele andere artiesten samengewerkt aan verschillende projecten. Maar heeft natuurlijk ook zijn eigen Guy Swinnen Band. Guy en zijn gewaardeerde bandleden (David Piedfort, Bart Buls, Marcus Weymaere) rocken al jaren op het Belgische podium met hun solo-songs, tracks van The Scabs en bijzondere parels in de muziekgeschiedenis. De band Guy Swinnen heeft een grote reputatie op het podium. Dus, na meer dan 15 albums, solo of met The Scabs, is het tijd om hun eerste album met hen op te nemen. Deze “veelbelovende jonge band” album bevat tien nieuwe nummers, gebaseerd op oude stijlen, in een modern jasje van producer Werner Pensaert.

Rock’s Not Dead

De plaat is getiteld “Rock’s Not Dead (It Just Smells Funny)” en werd op vrijdag 7 oktober in fysieke en digitale vorm uitgebracht. “Rock’s Not Dead (It Just Smells Funny)”, zei Frank Zappa ooit over Jazz, voor het geval je je afvraagt ​​waar die (grappige) titel vandaan komt. Na alle akoestische wandelingen, bescheiden projecten of hommages aan grootheden als Johnny Cash en Bob Dylan, is het tijd voor Guy Swinnen om terug te keren naar zijn oude liefde voor rock and roll. Tijdens Corona is het verlangen om weer op het podium te staan gegroeid. In plaats van terug te grijpen naar zijn oude repertoire of het repertoire en voorbeelden van zijn tijdgenoten, begon Swinnen te schrijven, en nu, ondersteund door de Guy Swinnen-band, draaft hij met tien ijzersterke, gitaarzware nummers op.

Guy Swinnen Rock Ain't Dead

Onder de bekwame leiding van Werner Pensaert

En dat zoals we dat van hem al enkele decennia gewoon zijn. “I’m not the next popstar fancy pants singing nothing but shalala and doing a dance”, zingt hij in de vijf strofes lange opener ‘Gimme some freedom’ hip-free, verteerbare huppelpop zoals er vandaag al genoeg gemaakt worden. En dat op oude leest geschoeide songs waarin gitaren steeds een stevige rol spelen en waarin teksten niet altijd even vrijblijvend zijn. “We leven per slot van rekening niet in eenvoudige tijden”, aldus Swinnen. Het gebeurde allemaal onder de bekwame leiding van Werner Pensaert, die je als muziekfanaat misschien kent als producer van het gouden album van The Scabs. En ook door zijn samenwerkingen met onder meer De Kreuners en Soulsister.

Een modern klinkend, machtig album

Van de 14 demo’s die Swinnen hem overhandigde, produceerde hij een modern klinkend, machtig album. Het is geen toeval dat de kwaliteit van de demo’s zo hoog lag. Het was de eerste keer dat ik met de computer aan de slag ging om songs te maken en niet op de oude manier met gitaar en stem”, zo zegt Guy Swinnen. “Zo had ik meer vrijheid om te zingen en aan melodieën te werken, terwijl mijn gitaar meeliep op de opname. In ‘Sweet stranger’ hebben we zelfs een gitaarsolo gebruikt die ik op mijn thuisdemootjes heb geknipt en geplakt van allerlei samples. Leuk als zulke embryonale ideeën het afgewerkte album halen. Het uitgangspunt was ook dat de songs zich moesten lenen om live op een festival te spelen.

Willy Willy

Directe, rechttoe rechtaan rock als ‘Let’s leave town’ passen in dat profiel. Mensen die Guy Swinnen Band afgelopen zomer aan het werk zagen, herkennen misschien ook ‘Think it was me’, dat bij wijze van voorsmaakje al live werd gespeeld”, besluit Swinnen. Dat zijn betreurde partner in crime Willy Willy niet ver weg was bij de realisatie van dit Guy Swinnen Band-album is duidelijk. Zo was de keuze van Guy om een oldskool rock album te maken er ééntje met Willy in het achterhoofd, is er ook de duidelijke verwijzing naar hem in de tekst van het eerste nummer van de plaat ‘Gimme Some Freedom’ en op de cover van het album staat ook de hoes afgebeeld van het laatste album van Willy Willy – ‘Vampire With a Tan’, dat hij uitbracht kort voor zijn overlijden.

“Ik wou nummers schrijven en een plaat maken waarvan ik zeker kon zijn dat Willy ze goed zou vinden. Ik denk dat ‘Rock ain’t dead (it just smells funny)’ dat geworden is” “Een plaat zoals Willy ze graag had!– Guy Swinnen –

Guy Swinnen Band

v.l.n.r:  Bart Buls, Guy Swinnen, David Piedfort, Marcus Weymaere

Foto: House Of Entertainment.

“Hey hey my my, rock and roll will never die”, zong Neil Young ooit en Swinnen en zijn kompanen betuigen met deze plaat hun liefde voor het genre.

Tracklist:
1)    Gimme Some Freedom
2)    Without You
3)    Tired Eyes
4)    Let’s Leave Town
5)    Sweet Stranger
6)    Get Home To You
7)    Bring It On
8)    Two Entangled Hearts
9)    Throw It Away
10) Think It Was Me

ROCK AIN’T DEAD (clubtour)
Uiteraard trekt de Guy Swinnen Band de hort op met hun nieuwe plaat. Dat de nieuwe songs live gaan overtuigen en entertainen, staat als een paal boven water. Ze sluiten ook naadloos aan bij het vroegere werk, dat uiteraard tijdens deze ‘ROCK AIN’T DEAD’ clubtour ook aan bod zal komen. Verwacht je aan een show waar je oren gaan van flapperen en waar bewezen gaat worden dat euh… rock nog niet dood is!

De eerste show op 8 oktober 2022 in GC Den Egger is al uitverkocht, maar op 14 oktober in CC Palethe in Pelt (tickets) en op 27 oktober in OC De Troubadour in Kortrijk (tickets) kan je er nog bij zijn…als je snel bent!!