...

Buurtcomité zorgt voor AED

Buurtcomité plaatst AED

Buurtcomité De Mattein uit Affligem onthulde op vrijdag 23 september de eerste AED (automatische externe defibrillator) in hun buurt. Het buurtcomité dat vond dat hun wijk De Mattein al over een ietwat oudere bevolking bestaat, en daar komt nog bij dat een paar mensen al eens te kampen hadden met hartproblemen dus een AED zou daar zeker op zijn plaats zijn. alles begon met een eenvoudig berichtje op facebook en de bal ging aan het rollen. Door de oproep werd er al snel een AED-comité opgericht en een eerste vergadering vond plaats. En nu ongeveer een jaar later na de Facebook-post over de mogelijkheid om een defibrilator te installeren in de wijk “De Mattein” in Affligem werd het toestel ingehuldigd.

Buurtcomité De Mattein

Een inzamelactie in de wijk

In zijn toespraak schetste Filip Van Cauteren, voorzitter van het plaatselijke Rode Kruis, de afgelegde weg van idee tot realisatie. “ Ons AED-comité vergaderde, dronk een glas en plaste een plas maar niets bleef  zoals het was! Immers na enkele vruchtbare vergaderingen met het gemeentebestuur konden wij de inwoners van de Mattein informeren over de komst van een AED-toestel“. Een inzamelactie in de wijk leverde een flink bedrag op. Het gemeentebestuur zorgde voor een bijkomend financieel steuntje zodat een aankoop van een AED-toestel bij Heartsaver kon verwezenlijkt worden. Laat ons zeker de bijzondere inbreng van Luc Ketele (Heartsaver) niet vergeten! Hendrik en Rita, twee enthousiaste Rode Kruis medewerkers waren onmiddellijk bereid hun voortuin ter beschikking te stellen om daar het toestel te plaatsen.

Buurtcomité Filip Van Cauteren Voorzitter RKV

Zichtbaar en makkelijk bereikbaar

Zichtbaar voor iedereen en altijd gemakkelijk bereikbaar. Het plaatselijke Rode Kruis biedt bovendien een opleiding “Reanimatietechnieken en gebruik AED” aan opdat iedereen in de wijk weet wat te doen bij een plotse hartstilstand en weet hoe de AED te gebruiken. Nu al met groot succes gezien het aantal inschrijvingen! Deze inhuldiging werd afgesloten met een lekker hapje en een dorstlessend plaatselijk biertje! Hoe mooi kan het zijn? Een inclusief project dat niet alleen de wijk meer hartveilig maakt maar ook de inwoners van de wijk met elkaar verbindt. Filip Van Cauteren: “ Dit initiatief van het buurtcomité verdient zeker navolging! Dit is nog maar een start! Wij maken Affligem Hartveilig!”

Buurtcomité De Mattein onthuld AED

Voor meer foto’s klik hier