...

Remco wordt ereburger

Remco 7e ereburger van Dilbeek

Remco Evenepoel is afgelopen zondag 1 oktober toegetreden tot het selecte clubje van ereburgers in Dilbeek. Dit kwam er naar aanleiding van zijn overwinning in de Vuelta (Ronde van Spanje) en toen hij ook nog eens in Australië wereldkampioen werd kwam alles in een stroomversnelling. Op een veertiental dagen werd alles geregeld, eerst kwam het voorstel tot ereburgerschap op het schepencollege en daarna werd het zonder problemen nog eens goedgekeurd in de gemeenteraad. En afgelopen zondag 1 oktober was het zover, van einde en verre waren de supporters allen in het rood massaal naar de Westrandparking in Dilbeek afgezakt.

Remco viering Dilbeek 1102022

Een enorm voorrecht

En dat om hun held de ket van Schepdaal zijn ereburgerschap van Dilbeek mee te vieren. De viering begon met een ontvangst in de feestzaal van pers en genodigden. Langzaam maar zeker Sijpelden ze binnen de overige ereburgers van Dilbeek. Zo herkenden we o.a. Jacky Duyck trouwens de eerste die ereburger werd, de jarige Paul Van Himst en Alice Toen. Sven Kums liet zich verontschuldigen en spijtig genoeg zijn er reeds twee ereburgers overleden Zuster Lutgardis en Jos Mertens. Evenepoel zelf was onder de indruk, “Het is een enorm voorrecht, vooral dat ik nog zo jong ben om het ereburgerschap te krijgen”, aldus de 22-jarige renner. “Het is allemaal niet te beschrijven. Ik begon het seizoen met het idee om Luik-Bastenaken-Luik te winnen.

Remco viering Dilbeek 1102022

 

Terugkomen was moeilijk

Terugkomen was moeilijk, maar wat ik de afgelopen maanden heb kunnen bereiken, is het beste uit mijn carrière.” En dat na mijn zware val aldus Evenepoel. We wilden het ijzer zeker smeden terwijl het nog heet was”, zegt schepen voor sport Anneleen Van den Houte (N-VA). “Het is heel anders om Remco over een paar weken of maanden te vieren. Het was geen sinecure, maar we kwamen er uiteindelijk snel uit en brachten hem hulde voordat hij op vakantie ging met zijn verloofde Oumi. ” Na het natje en een droogje in de feestzaal was het spannende moment eindelijk aangebroken en verscheen de kersverse wereldkampioen in zijn regenboogtrui op het podium.

Remco viering Dilbeek 1102022

Certificaat van ereburgerschap

Fien Germijns die het geheel als presentator in goede banen moest leiden liet de massa die plaats gevat had voor het podium “Remco is van ons” schreeuwen en dat lukte haar nog aardig ook. Fien Germijns wou nog weten door middel van een quiz wat Remco nog allemaal wist over zijn gemeente Schepdaal en bij uitbreiding Dilbeek, een proef die hij met brio doorstond. Daarna was het tijd voor Remco om het gulden boek te tekenen.
Remco ontving niet alleen een certificaat van ereburgerschap, maar kreeg ook enkele spraakmakende geschenken. Dilbeeks gemeenteraadslid en RSCA-bestuurslid Luc Deleu presenteerde een paars gekleurd pakket (R.S.C Anderlecht). Daar zat o.a een supporterssjaal van Anderlecht in alsook een aangepast Remco-shirt nummer 1 met alle handtekeningen van de Anderlechtspelers op. Fietsenfirma Specialized liet een witte fiets op het podium aanrukken die Remco prompt boven zijn hoofd stak onder luid gejoel van de menigte.

Remco viering Dilbeek 1102022

Een massa fietsers

Daarna was het de beurt aan popartkunstenaar Hugo de Jesus uit Itterbeek. Die maakte van een gewone fietshelm in opdracht van de gemeente een ​​uniek kunstwerk.  Oumi, Remco’s vriendin kreeg tenslotte nog een prachtig boeket bloemen overhandigd, dat was dan ook meteen het einde van de viering in Dilbeek. Oumi en Remco namen daarna plaats in een Cabrio en reden zo op kop van een een massa fietsers die hen onder begeleiding van de fietsbrigade politie Brussel volgden richting Brussel. Toen moest HET  moment nog komen. Toen Remco eindelijk op het balkon van het Stadhuis van Brussel verscheen begon de massa uitbundig zijn naam te scanderen. En Remko… hij kwam, zag, overwon en bespeelde het publiek als een volleerd entertainer. Is er eigenlijk iets wat de ket van Schepdaal niet kan? Wij kijken alvast uit naar het wielerseizoen 2023.

Remco wordt ereburger - IMG 7519.JPG?o=Am7O1TWkP14 BJtgj0dfhFYThUgrb2oCXA5AJtxhtKHT&v=1&z=https%3A%2F%2Fp47 content.icloud

Foto: Igor Pliner

Voor meer foto’s klik hier