...

Bloemencorso Blankenberge in het nieuw

Bloemencorso Blankenberge is terug

Bloemencorso Blankenberge komt na een onderbreking van twee jaar in volle glorie terug. Dertien praalwagens, zeven dansgroepen, drie muziekkorpsen en nog tal van kleinere wagens staan samen met 100-tal figuranten garant voor een bloemenspektakel zonder weerga. Op zondag 28 augustus zijn de centrumstraten en Zeedijk het eindezomerdecor voor de met meer dan 1 miljoen (!) dahlia’s versierde stoet. De bloemen zijn dit jaar trouwens van een uitmuntende kwaliteit dankzij het goede evenwicht tussen zon en regen. De bloemenkwekers planten tegenwoordig vooral grotere varianten. Dat houdt de wagenbouwers absoluut niet tegen om toch uiterst gedetailleerd te werk te gaan.

Thema
Het thema Corso, eropuit! is een duidelijke knipoog naar de afgelopen twee jaar waarin we veel moesten missen, maar die er ook voor zorgden dat we onze eigen streek (her)ontdekten. Het corso haalt nu die bijzondere plekjes uit heel België naar Blankenberge, uitgebeeld door duizenden bloemen.

Nieuwe regisseur
Davy De Wolf (Lebbeke) neemt sinds dit jaar de regie in handen van het Blankenbergse bloemencorso. De Wolf die als tiener al begon met het bouwen van corsowagens, beoordeelde de afgelopen drie jaar als jurylid de deelnemende corsogroepen. Hij kent de bloemencorsowereld als geen ander. Zijn stijl sluit sterk aan bij die van de vorige regisseurs Jan en Hans Vanquathem, maar toch slaagt hij erin om zijn eigen stempel te drukken.

Nieuw
Burgemeester Björn Prasse: “De organisatoren maakten van de periode waarin er geen echt corso mocht plaatsvinden, gebruik om te herbronnen. Dit resulteerde in een innovatieve ommezwaai. Het corso behoudt zijn eigenheid van weleer, maar regisseur De Wolf haalt met een aantal nieuwigheden het corso helemaal naar 2022 en creëert op die manier opnieuw een echte belevingsstoet.”

Volgende nieuwigheden geven het corso een uniek cachet:

  • Met het showkoor van SPOTZ-ON, dé showkooropleiding in Vlaanderen van een hoog niveau met topdocenten, haalt het corso een topper aan boord met een unieke eigen sound.
  • De promo voor het corso is hertekend en kreeg een frisse, speelse look and feel. Naast een aantrekkelijke website (www.visit-blankenberge.be/bloemencorso) maken QR-codes op verschillende plaatsen in de stad je wegwijs. Ook via de Facebookpagina’s van Visit Blankenberge en Corso Blankenberge krijg je alle info mee.
  • De Vloot, een indrukwekkende en artistieke bloemenconstructie van 30 meter op 14 meter siert het Koning Leopold III-plein van 26 augustus tot maandag 29 augustus. Meer dan 13 bloemstukken van 1 meter breed en 7.000 bloemen vervolledigen het concept.
  • Na een onderbreking van 7 jaar, neemt Casino Blankenberge opnieuw deel aan de stoet met een volwaardige praalwagen naar een ontwerp van Bram Buytaert.
  • Dit jaar start de stoet vanuit de Jeanne Vande Puttelaan zodat de Kerkstraat richting Uitkerke vrij blijft voor het verkeer.
  • De praalwagen van Jeugddienst Blankenberge haalde met Gert Schatteman een nieuwe en creatieve ontwerper in huis.
  • Pascale Nefors, die als nieuwkomer instaat voor de figuratie, zorgt voor een frisse wind.

Corsotour naar bouwplaatsen bloemenwagens
Wil je zien hoe de wagenbouwers de corsowagens bebloemen? Doe dan op zaterdag 27 augustus de corsotour. Een shuttletreintje rijdt van 10 uur tot 19 uur om het half uur tussen het Koning Leopold III-plein, de Wenduinsesteenweg en de Schaapstraat in Uitkerke. Een ritje heen en terug kost 5 euro per volwassene en 3 euro voor een kind jonger dan 12 jaar.
De wandeltour langs de diverse bouwplaatsen is ook mogelijk met een gids. Deze wandelingen starten om 11 uur en om 14.30 uur aan North Sea Boating en in de Schaapstraat 120. Inschrijven vooraf is niet nodig. Een folder vind je bij Infopunt Toerisme (Hoogstraat 2) of vind je in de Blankenbergse horecazaken, immokantoren, vakantiehuizen en lokale seniorenverenigingen.

Expo bloemenwagens op Koning Leopold III-plein
Wie nog wil nagenieten kan op maandag 29 augustus op het Koning Leopold III-plein de stadswagen, de jeugdwagen, de siertuilenwagens, de postkaartwagens en de drie bebloemde giraffen bekijken die meededen in het bloemencorso.

Zelf meedoen als bloemensteker?
Blankenbergenaars, toeristen en tweedeverblijvers zijn nog altijd welkom als bloemensteker. Meedoen? Mail naar evenementen@blankenberge.be of bel naar 050 636 630.

INFO, BROCHURE & PARCOURSwww.visit-blankenberge.be/bloemencorso

Bloemencorso Blankenberge