...

Bert Gabriëls geeft de fakkel door

Bert Gabriëls geeft de #Eindejaars(conference) door

Bert Gabriëls geeft de #Eindejaars(conference) door aan de 23-jarige, jongste vrouwelijke comedian Jade Mintjens. Sidekick uit De Ideale Wereld trekt met een eigen avondvullend programma naar de theaters! Aanstaande vrijdag kun je – voor de laatste keer – naar St. Truiden om de eindejaarsconferentie van stand-upcomedian Bert Gabriel te bekijken. Na ruim 130 optredens en 3 TV- en radio-registraties legde Bert de krant aan de kant en gaf hij zijn #Eindjaarsstokje door aan collega Jade Mintjens. De 23-jarige uit Westmalle in de Kempen is een van de comedians van het moment en daarmee de jongste vrouwelijke cabaretier in het genre. Adriaan van den Hoof schonk haar vijf jaar geleden een zilveren leeuw op de One show “Voor de leeuwen”. Jade was ook een van de “jongeren” van Michael Van Peel en deed ook het voorprogramma van onder meer Bart Cannaerts en Xander de Rycke.

Bert Gabriëls en Jade met toorts

Een vaste waarde bij De Ideale Wereld

Samen met die laatste stond ze op de zomerbar van Rock Werchter. Jade, die volgende maand ook een van de drie finalisten is van de Humo’s Comedy Cup, is vanwege haar veelzijdigheid sinds november een vaste waarde bij De Ideale Wereld. “In mijn huidige komedies vind je bijna altijd de actualiteit. De stappen naar volledig thematische voorstellingen zijn dus niet zo groot. De keuze was snel gemaakt toen Bert mij uitnodigde om dit jaar weer #Endejaars over te nemen. We gaan voor een stijlbreuk, maar we blijven wel op een toegankelijke manier, voor een breed publiek, lachen met de actualiteit. Natuurlijk draag ik mijn gitaar bij me, want zelf musiceren en zingen is zo’n beetje mijn handelsmerk geworden”, zegt Jade Mintjens. Het 4e #Eindejaar loopt weer van november tot eind februari, met daarvoor enkele try-outs.

Lachen om actualiteiten is leuk

Gedurende 3 jaar, waarvan 2 in moeilijke, beperkende coronaomstandigheden, behaalde Bert Gabriëls van de #Endejaars blijvende waarde in de Vlaamse theaterzaal. “Het was een enorme uitdaging om in de voetsporen te treden van onder meer Geert Hoste en Michael Van Peel, maar vanaf het eerste jaar was er veel animo bij theaters en publiek. Lachen om actualiteiten is een leuk ding dat mensen uiteraard graag doen. Na het eerste jaar nam de belangstelling toe, maar ons enthousiasme werd getemperd door coronamaatregelen. Vorig jaar bleef het beperkt tot een studioversie die ik opnam met zingende krant Johnny Trash en trendwatcher Jeroen Verdick. Ook die formule sloeg meteen aan, waardoor we er de voorbije maanden met ons drieën op uitgetrokken zijn. Na 40+ optredens zijn we nu alle drie gestopt omdat we andere plannen hebben. Jeroen werkt aan zijn eerste soloshow, “Alleen”, die volgend jaar uitkomt.

Ik blijf stand-up comedy produceren

De komende maanden richt ik me op andere activiteiten, maar ik blijf stand-up comedy produceren in de vorm van solo-opdrachten en schoolvoorstellingen. Ik ben blij dat ik de dossiers kan opbergen (lacht) en ik kan inderdaad het stokje doorgeven aan Jade Mintjens. Een fris gezicht, maar wel eentje dat het volgens mij helemaal gaat maken. Voor mij is ze de perfecte persoon om #Endejaars voort te zetten. Op haar eigen manier, maar ik heb er alle vertrouwen in dat ze het goed gaat doen”, aldus Bert Gabriëls. Jade Mintjens, 23, nam het compliment van Bert Gabriëls dankbaar in ontvangst. “Het is één ding om de actualiteit in de gaten te houden, maar in mijn nieuwe rol als assistent van het Canvas-project De Ideale Wereld zou dat geen probleem moeten zijn. Comedy werkt vaak met herkenning. Als mensen zich iets inbeelden of waarnemen, zien ze er al snel de humor van in.

Actualiteiten meestal niet met goed nieuws

Omdat actualiteiten iets zijn waar we allemaal om geven, is het een nuttig vat om komedie uit te putten. Het nadeel is dat actualiteitengrappen een vervaldatum hebben, maar bij een eindejaarsconferance heb je daar geen last van, omdat het daarbij over een volledig jaaroverzicht gaat.” In alle opzichten hoopt Jade Mintjens dit najaar en komend voorjaar een publiekseindconference te organiseren met een sterk en divers nieuwsportfolio. “Helaas komen de actualiteiten meestal niet met goed nieuws. De grappigste, lichtste momenten gebeurden meestal in mijn kring van familie en vrienden. Zo moet ik nog altijd glimlachen bij de gedachte dat mijn vriend effectief kan genieten van pêchen met tonijnsla. Zo jammer voor hem dat hij in het verkeerde tijdperk geboren is. Hoewel het nieuws meestal weergalmt van negativiteit, probeer ik een show neer te zetten die licht, verfrissend en innovatief is. Zodat mensen er zeker van kunnen zijn dat ze met een positief gevoel naar huis gaan!”

Foto: House Of Entertainment.

Meer info over Jade Mintjens vind je op www.jademintjens.be.

#Eindejaars 2022 is een productie van Pretpraters, exclusief te boeken via Postbus 11.