...

Geld lenen als Nederlander in België

geld lenen in Belgie

Geld lenen als Nederlander in België

Soms kun je in Nederland geen geld kan lenen, maar wellicht in andere landen wel. In België bijvoorbeeld kun je een lening aangaan zonder BKR toetsing voorafgaand. Kun je als Nederlander ook daadwerkelijk (makkelijk) geld lenen in een land als België? Het is zeker niet makkelijk, maar er zijn wel wat mogelijkheden.

Geld lenen in België en wonen in Nederland

Woon je in Nederland en ben je Nederlander, dan is het eigenlijk niet mogelijk om geld te lenen in België. De reden dat Nederlanders uit willen wijken naar België voor het afsluiten van een lening, is met name het omzeilen van de BKR toetsing. Daarnaast kun je in België vaak tegen betere voorwaarden geld lenen dan geld lenen bij een Nederlandse bank of kredietverstrekker.

Hypotheek in België als Nederlander

Je kunt een lening aanvragen of een hypotheek afsluiten als je zelf woonachtig bent in België en een Belgisch rijksregisternummer hebt. Dat is de Nederlandse versie van het BSN nummer. Er zijn enkele mogelijkheden om toch geld te kunnen lenen of een hypotheek af te kunnen sluiten als Nederlander zijnde in België.

Een daarvan is als je getrouwd bent met een Belgische man/vrouw. De kredietverstrekker heeft dan gegevens van je echtgenoot of echtgenote, die waarschijnlijk wel bij de Belgische BKR geregistreerd staat. Dat maakt het verstrekken van een lening door een kredietverstrekker mogelijk.

Een tweede optie is dat je voor een Belgisch bedrijf werkzaam bent of je salaris ontvangt van een Belgisch bedrijf. Op die manier weet de kredietverstrekker hoeveel inkomen je ontvangt. Op basis van deze informatie kunnen zij dan bepalen of je wel of niet in aanmerking komt voor het afsluiten van een lening in België.

Alternatief geld lenen in België

Belgische kredietverstrekkers kunnen natuurlijk alsnog nagaan of je een BKR registratie hebt als zij dit echt willen weten. Tevens kunnen zij vragen stellen over de reden waarom je niet in Nederland een lening afsluit. Ben je niet eerlijk over de reden of beantwoord je hun vragen niet in alle eerlijkheid? Dan pleeg je fraude en dan ben je strafbaar. Dat gaat wel erg ver.

Belgische kredietverstrekkers zullen wel een check kunnen doen of je geregistreerd staat bij de Belgische BKR. Sta je daar niet in vermeld, dan is er alsnog een grote kans dat je aanvraag afgewezen wordt. Wil je toch een poging wagen geld te lenen bij een Belgische kredietverstrekker? Je kunt altijd vrijblijvend een offerte opvragen en met hen bespreken wat de mogelijkheden zijn. Echter is het met de lage (hypotheek)rentes een beter alternatief om in Nederland een lening af te sluiten.

 

Let op: Belg.be is geen aanbieder van leningen