...

Benjamin Dalle op bezoek bij radio Rand

Benjamin Dalle, Vlaams minister media

Benjamin Dalle, Vlaams minister voor media was deze morgen op bezoek in de studio van radio Rand op de Ninoofse Steenweg in Dilbeek. De aanleiding van dit bezoek was de lancering van een proefproject om lokale radio’s ook de kans te geven om uit te zenden op DAB+. 59 lokale radio’s uit gans Vlaanderen zitten in dit proefproject. De minister vind ook dat de lokale vrije radio’s ook de mogelijkheid moeten krijgen om uit te zenden op DAB+. Het proefproject waar ook radio Rand deel zal van uit maken zal minstens een jaar duren en kan eventueel bij succes verlengd worden.

Benjamin Dalle radio Rand

VRM lanceerde in december 2021 de oproep

Vorig jaar kondigde de Vlaams minister Benjamin Dalle , aan dat alle lokale radiozenders deel zouden kunnen nemen aan een proefproject. De VRM lanceerde in december 2021 de oproep om deel te nemen aan de proefprojecten waardoor ook zij een plaatsje krijgen op DAB+. Eén van de nieuwe manieren van radio luisteren en tevens de toekomst is DAB+. Dit staat voor Digital Audio Broadcasting. DAB+ is dus digitale radio via de ether en is de opvolger van FM die langzaam maar zeker zal verdwijnen ten voordele van DAB+. Vanaf 1 januari 2023 zal in principe nieuwe radio een digitale ontvanger hebben.

De technologie van de toekomst

Kris Baert in gesprek met minister Benjamin Dalle

(van l.n.r: Bernard Bosch algemeen directeur Rand, Minister Dalle, Burgemeester Segers)

DAB+ is naast internetradio, de technologie van de toekomst voor radiomakers. Het is veel minder storingsgevoelig en ook visuele informatie (foto’s of slides) kunnen meegestuurd worden met het audiosignaal. Daar de FM-band tegenwoordig al eivol zit is er maar één oplossing als er nog zenders willen bijkomen en dat is uiteraard DAB+. De Vlaamse regulator (VRM)die verantwoordelijk is voor het toekennen van de tijdelijke zendvergunningen, maakte vandaag via de minister bekend dat in het totaal 59 lokale radio’s meedoen aan diverse proefprojecten.

Brussel wordt bij Vlaams-Brabant gevoegd

De zenders worden provinciaal uitgekozen en Brussel wordt bij Vlaams-Brabant gevoegd. En per provincie worden er 5 tot 10 lokale radio’s uitgekozen die bij het proefproject betrokken worden. De primeur die de minister in de studio’s van radio Rand bekend maakte geeft een serieuze digitale impuls aan de lokale zenders.Met de ervaring die hij het komende jaar opdoet, hoopt minister Dalle een ambitieus toekomstverhaal te schrijven voor de lokale zenders in Vlaanderen en Brussel.

Benjamin Dalle radio Rand

Kris Baert in gesprek met minister Dalle

Verwend door de ruimere keuze

“Als je ziet hoe enthousiast de lokale radiomakers in Vlaanderen en Brussel zijn, kan je alleen maar concluderen dat radio ons in het bloed zit. Daarom denk ik dat ook kleinere lokale zenders betrokken zijn bij nieuwe digitale verhalen heel belangrijk. Het publiek is verwend door de ruimere keuze die plaatselijk geboden wordt ‘, aldus minister Benjamin Dalle. We kunnen dus concluderen dat de tijd van in een stoffig zolderkamertje met twee platendraaiers, een mengpaneel en resem cassettedecks definitief tot het verleden behoort en dat er tegenwoordig volop wordt ingezet op digitale radio. Alhoewel dat de pionierstijd van de jaren zeventig ook zijn charmes had.

De volgende radio’s in onze provincie en Brussel nemen deel aan het project van DAB+

1) BRUZZ
2) Stadsradio Halle
3) Radio Demerstad
4) Stadsradio Tienen
5) Radio Victoria
6) Radio Moetoen
7) Radio Rand
8) Radio Scorpio