...

Het is het ideale moment om je auto te verkopen

Het is het ideale moment om je auto te verkopen

Foto Pixabay tyler_clemmensen

Het is het ideale moment om je auto te verkopen

De prijzen op de automarkt swingen de pan uit. Veel, zo niet alles heeft te maken met de coronapandemie en het mondiale tekort aan chips. Omdat de wachttijden oplopen, kijken veel mensen in de richting van tweedehandsauto’s. Het gevolg is dat ook de prijzen van tweedehandsauto’s het afgelopen jaar sterk zijn gestegen. In de loop van 2022 of 2023 wordt een afvlakking verwacht. In ieder geval zal het verkopen van auto of motor nu meer opbrengen dan een jaar geleden. Het is dan ook het ideale moment om te verkopen.

Samenloop van omstandigheden pompt de vraagprijzen op

In juli hadden analisten al gewaarschuwd voor flinke prijsstijgingen op de tweedehandsautomarkt. Er werd toen rekening gehouden met prijsstijgingen tot wel negen procent. Dat werd intussen bewaarheid. Marc Gros van Gocar Data, dat een database bijhoudt van meer dan 15 miljoen tweedehandsauto-advertenties, gaf toen in De Standaard aan dat het niet meer is dan het gevolg van vraag en aanbod.

Door de coronacrisis en het chiptekort is de vraag naar tweedehandsauto’s fors gestegen – niet iedereen kan zich wachttijden tot 2023 veroorloven –, terwijl het aanbod niet mee is gegroeid. Meer zelfs: het aanbod is al een hele tijd opvallend laag. Ook dat is niet helemaal onlogisch: wie lang moet wachten op een nieuwe auto kan zijn huidige wagen niet als occasie verkopen. Tegelijkertijd stellen veel bedrijven de vernieuwing van hun wagenpark uit, onder andere omdat er door het vele telewerk minder kilometers zijn gemaakt. Ook deze salariswagens komen niet op de tweedehandsmarkt terecht.

Overstromingen en tekorten in het buitenland

Volgens experts is er ook een link met het noodweer dat ons land en Duitsland deze zomer ernstig heeft getroffen. In beide landen werden er op enkele dagen tijd tienduizenden auto’s vernield die ineens vervangen dienden te worden. Door de oplopende wachttijden voor nieuwe auto’s en de andere problemen waar die mensen mee te maken kregen, keken ook zij in de richting van de al krappe tweedehandsmarkt.

Over de grens heen kijken, biedt geen oplossing. Tom Huyskens van de Nederlandse brancheorganisatie BOVAG gaf recent in Limburger aan dat de gemiddelde prijs voor een tweedehandsauto in Nederland opgelopen is tot 21.376 euro. Ook hij geeft aan dat het aanbod in het buitenland heel schraal is. Bovendien komt er heel wat administratie en soms ook extra kosten bij kijken, waardoor over de grens heen kopen lang niet meer zo interessant is.

Het ideale moment om je auto te verkopen

Voor wie zijn auto wil verkopen, zijn het dan weer gouden tijden. Het chiptekort zal nog zeker aanhouden tot halverwege volgend jaar en tot dan zullen de verkoopprijzen voor tweedehandsauto’s hoog blijven. Vooral tweedehandsauto’s met een goede ecoscore zijn momenteel erg in trek.

Onder andere door de tekorten hebben auto-opkopers hun voorwaarden sterk verbeterd. Zo kan je bijvoorbeeld je auto gratis verkopen via de online autoverkoopservice van viaBOVAG.nl. Je krijgt dan een bod met een gegarandeerde prijs en men komt de auto zelfs gratis bij jou ophalen. Terwijl je wacht, kan je even zappen en genieten van een van de vele reclamespotjes van opkopers die in ons land actief zijn. Het zijn bijzondere tijden.