...

De vierde industriële revolutie

De vierde industriële revolutie

De vierde industriële revolutie

De allereerste industriële revolutie begon in 1760 door onder andere de ontwikkeling van de stoommachine van James Watt. Sindsdien is er veel veranderd en zijn er meerdere industriële revoluties geweest. Waar vroeger een automatisch productieproces een wens was, is dat nu bijna altijd een eis. Immers na de massaproductie (2e industriële revolutie) kwam de vraag naar procesautomatisering (3e industriële revolutie). Tegenwoordig wordt gezegd dat er een vierde industriële revolutie gaande is. Waar hebben we het dan over en wat zegt dat over de toekomst van de industrie?

Machines communiceren met elkaar

De vierde industriële revolutie is al een tijdje bezig. Deze revolutie gaat met name over de digitalisering van productieprocessen en hoe systemen slim met elkaar kunnen worden verbonden. Het resultaat is dat machines zelfsturend kunnen werken en dat data gebruikt kan worden om slimmer met productiematerialen om te gaan. Digitalisering is niet nieuw, in de hightech sector wordt hier al een tijd op ingespeeld, maar de industriële sector loopt achter. Na de procesautomatisering lag de ontwikkeling een beetje stil. Immers de machines deden wat ze moesten doen. Maar tegenwoordig kunnen processen sneller, efficiënter en vooral slimmer worden ingericht. Hoe? Door data te gebruiken, bijvoorbeeld over wanneer er een onderhoud moet worden uitgevoerd. Aan de hand van de data weet een bedrijf precies wanneer een machine onderhoud nodig heeft. Dit kun je dan inplannen op een moment dat het meest geschikt is, bijvoorbeeld na 17.00 uur, zodat je het productieproces niet hoeft te verstoren.

Bediening via smartphone

Thuiswerken is in veel sectoren mogelijk, maar bij industriële bedrijven waar pakketjes over de transportbanden rollen is dat niet zo makkelijk. Toch zijn er op dat vlak ook mogelijkheden om slimmer en efficiënter te werken. Zo kan een operator zijn werk niet alleen vanuit de controlekamer uitvoeren, maar ook als hij door de fabriek loopt. Een mogelijkheid is dat hij bijvoorbeeld op zijn smartphone gegevens binnenkrijgt over een temperatuur, snelheid of over een samenstelling van stoffen. Klopt er iets niet? Dan hoeft hij niet eerst naar zijn laptop om het te controleren, maar kan hij met zijn smartphone het probleem oplossen.

Maak een digitale kopie

‘Stilstand is achteruitgang’, wordt wel eens gezegd. Innovatie is dan ook belangrijk in industriële sectoren. Soms is het echter niet zo makkelijk om een bestaand proces te optimaliseren zonder dat je het moet stilleggen. Door de komst van de digitalisering zijn hier nieuwe mogelijkheden ontstaan. Zo kun je een digitale kopie van een productieproces maken. Aan de hand van bestaande data wordt het originele productieproces nagemaakt. Zo kun je zelf gaan spelen met parameters en vormgeving van een proces. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als de temperatuur in een hal een halve graad naar beneden wordt gedraaid? Of kan de machine ook sneller draaien of werken met goedkoper materiaal? Met een digitale kopie – ook wel een digital twin genoemd – kun je dus zonder directe gevolgen een productieproces proberen te optimaliseren. Zo kun je een model bouwen waarbij een pomp of klep bijvoorbeeld een andere plaats inneemt in het productieproces. Er kunnen gemakkelijk verschillende scenario’s worden uitgewerkt en gesimuleerd om te kijken hoe een proces kan worden verbeterd. En dat allemaal terwijl het huidige productieproces gewoon doorloopt.

Kansen zien en pakken

Naast data gebruiken om productieprocessen slimmer en sneller te maken of te innoveren middels een digitale twin zijn er nog veel meer mogelijkheden. Wat dacht je van augmented reality? Ook in de industriële sector kan dit worden ingezet doordat bijvoorbeeld een specialist meekijkt vanaf afstand, misschien wel vanuit een ander werelddeel. Zo hoef je niet altijd alle specialisten ter plaatse te hebben om problemen te signaleren of op te lossen. Tegelijkertijd biedt het ook een oplossing voor het gebrek aan goed personeel. Doordat een specialist niet naar een locatie hoeft te komen scheelt het tijd, zowel tijd qua reizen als het uitvoeren van de werkzaamheden. Hierdoor is een specialist vaker en meer inzetbaar en hoef je als bedrijf minder technische specialisten in dienst te hebben.

Met alle kansen en mogelijkheden die de vierde industriële revolutie biedt, is het soms lastig om te bepalen welke mogelijkheden geschikt zijn voor jouw bedrijf. Zo kan augmented reality werken voor grote bedrijven met meerdere locaties en is een digital twin ideaal zijn als je een proces hebt waarbij je gemakkelijk aan parameters zoals zuurgraad, koeling of samenstelling van stoffen kunt draaien. Welke kansen of mogelijkheden voor jouw bedrijf geschikt zijn, kun je het beste zelf bepalen. Soms is het ook een kwestie van simpelweg uitproberen.