...

An Swartenbroekx (Bieke) Te gast in ’t Klavertje vier

An Swartenbroekx (Bieke) op bezoek in Bodegem

An Swartenbroekx Te gast in de Basisschool ’t Klavertje vier in Sint-Martens-Bodegem. Deze morgen omstreeks 9 u stond gans de klas van juf Els vol spanning uit te kijken naar haar komst. Want daar kwam ze haar tweede boek van Duupje voorstellen. Duupje was eigenlijk een personage van An’s vader. Zoals algemeen geweten schreef ze ook als scenariste voor F.C. De kampioenen. Mede door het einde van deze serie besloot ze het figuurtje van Duupje nieuw leven in te blazen en zo ontstond Duupje 1.

An Swartenbroeckx

De reden dat An Swartenbroekx afgezakt kwam naar de lagere school ’t Klavertje Vier in Bodegem had te maken met een gewonnen wedstrijd. Swartenbroekx had namelijk verleden jaar een wedstrijd uitgeschreven tussen alle lagere schoolkinderen van Vlaanderen. Deze bestond eruit dat alle kinderen een verhaaltje mochten insturen dat Duupje zou beleven en dat verhaal zou dan ook opgenomen worden in Duupje 2. Het was Ferre Carlier uit de zesde klas van juf Els die het winnende verhaal instuurde.

Ferre in het middelbaar

FC De Kampioenen-actrice An Swartenbroekx overhandigde de eerste editie van het tweede Duupje-boek aan leerlingen van het vijfde leerjaar. Toen de uitslag bekend raakte en Ferre gewonnen had was dat even een probleem voor het bezoek van An Swartenbroekx. Dat kwam omdat de winnaar ondertussen van het zesde leerjaar overgegaan was naar het eerste middelbaar in een andere school. Maar gelukkig werd er een andere oplossing gevonden. Het zit namelijk zo de zus van Ferre, Maud is dit jaar begonnen in hetzelfde leerjaar en in dezelfde klas als haar broer, dus kon ze toch naar de zesde klas van juf Els komen.

actrice An Swartenbroekx overhandigde de eerste editie van het tweede Duupje-boek aan leerlingen van het vijfde leerjaar

Uiteraard mochten de leerlingen vragen stellen aan haar, de eerste vragen waren niet zozeer over Duupje, maar wel over F.C. De Kampioenen. Maar ook daar maakte An Swartenbroekx geen probleem van en ging lachend op de vragen in. Zo kwamen we de leeftijd van Fernand te weten 86 (Jaak Van Assche), maar ook haar leeftijd wilden de kinderen  weten. Wij hebben hem ook gehoord maar we gaan hem hier zeker niet verklappen. Maar ook naar haar  haar lievelingseten vroegen ze. Dat bleek spaghetti te zijn met flink veel Tabasco erop. Maar eigenlijk kwam her erop neer dat ze bijna alles graag eet en voor niets haar neus ophaalt.

Winter in de zomer

Ook wilden ze weten hoe ze beginnen schrijven is, maar dat kon je al lezen aan het begin van het artikel. Ze vertelde ook nog dat toen haar kinderen klein waren ze in de badkamer zomer speelden in de winter. An Swartenbroekx had toevallig nog zand liggen kieperde dat uit in de badkamer, vulde het bad met lauw water, de kinderen trokken hun zwemkledij aan en speelden zomer in de winter. alleen maanden later vond ze in alle spleten en voegen nog altijd zand. enkele leerlingen gingen dit grandioze idee voorstellen aan hun ouders, maar eerlijk gezegd daar vrezen we toch wat voor…

Swartenbroekx

Nadien wist ze nog te vertellen dat Duupje eigenlijk een figuurtje met een hart van goud is. Maar dat hij, ook al bedoeld hij het goed steeds het duupje is van alles. Op de vraag of er nog een Duupje 3 zou komen was het antwoord als Duupje 2 goed verkoopt komt er zeker en vast een vervolg op Duupje 2. En zo werd het langzaam maar zeker tijd om afscheid te nemen van een zeer sympathieke dame, de schrijfster van Duupje en Bieke van de kampioenen. Wij willen langs deze weg haar nog eens bedanken voor haar bezoek aan ’t Klavertje vier in Sint-Martens-Bodegemen het aangename gesprek met onze reporter achteraf.

An Swartenbroekx (Bieke) Te gast in 't Klavertje vier - P1140322