Inhuldiging Bodegems dorpsplein lokt veel nieuwsgierigen

P1020604(Het begin van alles)

De inhuldiging van het Bodegems dorpsplein lokte veel nieuwsgierigen afgelopen vrijdagavond 2 september dat is wel het minste dat je kan zeggen. Het was al een paar keer uitgesteld want eigenlijk was het al voorzien van voor de grote vakantie maar de weersomstandigheden tijdens de werken beslisten er anders over. Maar nu eindelijk na bijna een jaar kon er overgegaan worden tot de inhuldiging van het nieuwe dorpsplein.

Image00006

De eerste die het podium mocht betreden was schepen van openbare werken Stijn Quaghebeur onder zijn leiding werden de werken bijna één jaar geleden gestart. Hij had het onder ander over het geduld van de Bodegemenaren om zo lang te wachten tot het vroegere ” rode pleintje” herschapen werd tot het huidige mooie dorpsplein. Hij wist ook een aantal primeurs te vernoemen o.a de metalen paaltjes die rond het plein staan, een toegankelijk kunstwerk, de waterpartij, de in de grond zakkende afsluitpaaltjes enz…

Image00010

De tweede in het rijtje sprekers was huidig voorzitter van de bodegemse gemeenschapsraad André Mertens. Hij had het ook over de lange lijdensweg van het dossier. Ook hij drukte de tevredenheid van de Bodegemse inwoners uit en hoopte dat het nieuwe dorpsplein een ontmoetingsplaats zou worden voor de inwoners van bodegem en zelfs daarbuiten! Hij noemde het zonder schroom het mooiste Dorpsplein van Vlaanderen.

Image00011

Piet Verhasselt voorzitter van Heemkring Bodeghave nam daarna in zijn alom gekende stijl het woord en schetste 30 jaar calvarie van het dossier. Telkens er een nieuw gemeentebestuur aantrad was er weer een vraag van de Bodegemse gemeenschapsraad om een aantal dingen in Bodegem aan te pakken. Iedereen herinnert zich nog het paasei dat toen geschonken werd aan het gemeentebestuur met als belangrijkste item de vraag naar de verfraaïng van het dorpsplein. En wie herinnert zich niet de ludieke actie met de kerstbomen van Gaspard pottie zo ging hij verder. Besluitend vond hij ook het nieuwe dorpsplein meer dan geslaagd en dankte het gemeentebestuur hiervoor.

Image00019

Schepen Diane Van Hove mocht het daarna nog uitgebreid hebben over het geplaatste kunstwerk en de kunstenares Katleen Vinck die aanwezig was werd bedacht met een welverdiend bloemetje. Diane schetste kort de symboliek van het kunstwerk namelijk de heuvel waar de kerk op staat, de betonnen cirkel onder het kunstwerk symboliseert de  straten die op het dorpsplein samen komen, maar zeker de samenhorigheid van de Bodegemse gemeenschap en niet vergeten de hoppeteelt in bodegem uitgebeeld door de staken. Zij mocht ook de naam van het nieuwe kunstwerk onthullen:” Het oorspronkelijk model” genoemd naar een oude gravure.
Image00022

Burgemeester Segers trok het kort en nodigde iedereen uit op de receptie aan het huisje Mostinckx en knipte daarna galant het voor de gelegenheid tussen twee paaltjes aangebrachte lint door. Daarmee was het nieuwe dorpsplein dan ook officieel geopend. Onder leiding van de fanfare De Vrij Belgen ging het dan ook enkele meters verder naar het huisje Mostinckx. Daar werden de talrijke aanwezigen vergast werden op een hapje en een drankje om deze viering af te sluiten.

Image00031

Meer foto’s: