...

Zwarte Liza overleden

Zwarte Liza overleden

Zwarte Liza overleden – Kinderboerderij Rivierenhof (Deurne) in rouw

Vanochtend werd Zwarte Liza dood aangetroffen op de Kinderboerderij Rivierenhof. Aldaar tijdelijk ondergebracht omwille van het bevrijdingsvuurwerk, viel de mega-populaire zwarte zwaan op het erf ten prooi aan een sluwe vos.

De chou-chou van het Rivierenhof is niet meer. Van zodra de zwarte zwaan vorig voorjaar op de kasteelvijver was neergestreken, werd het mysterieus aangelande dier massaal door de bezoekers van het provinciaal domein in de harten gesloten.

Van heinde en ver was er grote belangstelling voor deze gevederde exoot, er werd zelfs een reportage voor CNN over ingeblikt. Dichter bij huis kwam er een online referendum om het dier een naam te geven en de gemoederen bedaarden pas op 12 mei 2015 toen de zwaan met suikerbonen en een lied van Katastroof officieel werd gedoopt tot Zwarte Liza, Burilda, Blacky van het Rivierenhof.

Bij zeer koude temperaturen werd Zwarte Liza ondergebracht op de Kinderboerderij. Ook wanneer de vuurpijlen van de Bevrijdingsfeesten boven de spiegelvijver gingen knallen, vond de zwarte zwaan daar tijdelijk onderdak.

Helaas liep de laatste uitstap de zwaan die niet kon vliegen dit weekend fataal af. Zondagnacht viel Zwarte Liza ten prooi aan een vos die zich onder omheiningen van het erf langsheen de Parkweg had gegraven.

Dit mooie roofdier is steeds vaker actief in de grootstedelijke rand en dus ook in het natuurwaardevolle Rivierenhof. Hoe spijtig ook, er mag worden geconcludeerd dat Zwarte Liza eigenlijk een zeer ‘natuurlijke’ dood is gestorven.