...

150 jaar paardenvolk te Kester 1871-2021

150 jaar paardenvolk

“150 jaar paardenvolk te Kester 1871-2021” introductie van het boek uitgegeven door de mensen van “Het Gilde Van Het Paardevolk” en de Heemkundige Kring van Gooik heeft veel aandacht getrokken. Nadat ze ook al scoorden met hun boek “175 jaar fanfare van Kester” een maand geleden, vond er nu in het weekend van 23 en 24 oktober in het chalet van de Kesterse Heideruiters naast de boekpresentatie ook een tentoonstelling plaats. En dat met echt beeld- en filmmateriaal en een groot aantal documenten over Het Gilde Van Het Paardevolk. In het weekend van zondag 24 oktober, was iedereen er welkom van 10 tot 17 uur. Het Gilde Van Het Paardevolk werd 150 jaar geleden opgericht en hebben sinds dan hun vaste standplaats gevonden in Kester, maar het gilde is ook actief in Herfelingen en Oetingen. “Het Gilde Van Het Paardevolk is, zoals de naam al doet vermoeden, is een vereniging met een heel bijzonder doel.

150 jaar Paardenvolk van Kester

Opgericht tegen de pest

Het Gilde neemt namelijk ieder jaar deel aan de H. Drievuldigheidsprocessie en dat telkens de zondag na Pinksteren. Dan zet deze plechtige ommegang zich in beweging met als vertrekpunt de kerk van Kester.  Vandaar gaat het naar de gemeente Herfelingen, en als laatste komt Oetingen aan de beurt. Bovendien blijkt uit historische documenten dat deze drie gemeenten vele jaren geleden in bestuur en kerk nauw met elkaar verbonden waren. Volgens de overlevering werd de stoet destijds opgericht tegen de pest omdat deze toen vreselijk toesloeg in het Pajottenland en dus ook in Kester. In het weekend van 23 t/m 24 oktober stond de 150e verjaardag van de oprichting van Het Gilde Van Het Paardevolk centraal.

Samenwerking met de Heemkundige Kring van Gooik

150 jaar paardenvolk te Kester 1871-2021 - IMG 6983

Daarna volgde de officiële voorstelling van het boek “150 jaar paardenvolk te Kester 1871-2021 “, uitgegeven in samenwerking met de Heemkundige Kring van Gooik. De uitgave van het  boek en viering werden al een hele tijd uitgesteld omwille van Corona. Nog voor de toespraken van enkele mensen die meegewerkt hadden aan het boek, konden we tijdens het nemen van foto’s nog kennismaken met een fotograaf van Editie Pajot die van zichzelf vond dat hij de belangrijkste man van de boekvoorstelling was en er alles aan deed om andere fotografen in hun werk te hinderen. Gelukkig vertrok deze op tijd naar een andere activiteit zodat wij en andere collega’s in alle rust ons werk konden verder zetten.

Casimir Van Schepdael

Nadien was er nog een kleine huldiging voor Casimir Van Schepdael. Hij kreeg een prachtige schaal uit handen van burgemeester Michel Doomst. Deze kreeg hij omdat hij van in 1949 deelneemt aan de jaarlijkse optocht. Casimir is 83 jaar en is niet van plan op te geven, hij rijdt al jaren mee in de optocht. Casimir werd in 1938 in Kester geboren als zoon van toenmalig burgemeester Jozeph Van Schepdael, maar woont sinds zijn huwelijk in 1965 in Herfelingen. Na de overhandiging van deze mooie schaal door Burgemeester Doomst gaf de burgemeester nog volgende boodschap mee: “Het wordt tijd dat er een officiële aanvraag wordt ingediend om deze traditie voor altijd vast te leggen”. Na deze wijze woorden werd iedereen uitgenodigd uit tot de receptie aangeboden door het gemeentebestuur.

150 jaar Paardenvolk van Kester

Het boek kan besteld worden bij Lucienne Lissens (0473/852797) en Marc Van Hoegaerden (0476/705828), of bij één van de vele handelaars in Gooik die reeds de vorige boeken van de Heemkundige Kring verkochten. Ook het het boek “175 jaar fanfare van Kester” dat verleden maand werd voorgesteld kan nog steeds aangekocht worden.

Noot van de redactie: Er werd ons bevestigd dat in de oprichtingsacte HET Gilde Van Het Paardevolk staat en niet DE en ook Paardevolk i.p.v Paardenvolk (nieuwe spelling) dus eigenlijk is het: “Het Gilde Van Het Paardevolk” dat geschiedkundig juist zou moeten zijn. Maar om daar helemaal zeker van te zijn leggen we best ons oor eens te luisteren bij de Heemkundige Kring van Gooik. Inmiddels wordt de schrijfwijze van Paardenvolk naar huidige spelling algemeen toegepast.

H150 jaar Het Paardenvolk van Kester

De tekst op de schaal luidt: “Casimir van Schepdael in weer en wind met hart en ziel 72 maal trouw op post Processie Kester 1949-2021”