...

De Tuinen van Hoegaarden

tuinen van hoegaarden

De Tuinen van Hoegaarden

De Tuinen van Hoegaarden voorheen de Vlaamse Toontuinen is een park van 4 ha groot en omvat 26 thematuinen. Deze thematuinen bevinden zich op het landgoed van het Kapittelhuis te Hoegaarden.

De Tuinen van Hoegaarden is of was een gezamenlijk initiatief van de Vlaamse tuinaannemers en VLAM. Het park werd oorspronkelijk aangelegd in de jaren 1880 en was toen 3 hectare en 16 are groot. Het Kapittelhuis en de tuinen waren destijds privé-eigendom van de brouwersfamilie Dumont. De gemeente Hoegaarden kocht het geheel van de staat en stelde de tuin open voor publiek.

Overzicht van de vroegere thematuinen

Hagenpadtuin
Serretuin
Stadstuin
Misdaadtuin
Patiotuin
Biertuin
Pollenarme tuin
Geurtuin
Zitkuiltuin
Gouden tuin
Pottentuin
Vijvertuin
Formele tuin
Bamboetuin
Kringlooptuin
Geheime tuin
Spiegeltuin
Boudewijntuin
Daktuin
Schaduwtuin
Rozentuin
Tuin van heden
Mercatortuin
Landelijke tuin
Ecologische siertuin
Borders

Wat nu met de tuinen van Hoegaarden

Hoe het verder moet met de Tuinen van Hoegaarden is wat tasten in het duister. We lezen het volgende op de oude website van de Tuinen van Hoegaarden. Bron https://web.archive.org/web/20210411154608/http://detuinenvanhoegaarden.be/

“UPDATE: HERINRICHTING PARK EN WEBSITE

Het beheer van de vroegere Vlaamse Toontuinen werd de afgelopen jaren onder leiding van hoofdtuinman Geert Derom ingeruild voor een meer ecologisch, harmonisch en duurzaam parkbeheer. Door zijn keuzes werd het groenafval en het pesticidegebruik drastisch gereduceerd, o.a. door een meer doordachte keuze van beplanting en onkruidpreventie. Ook werd een aantal tuinen verwijderd omdat ze te veel onderhoud vergden of niet in het concept pasten.

Ondanks deze maatregelen en het harde werk van de twee tuiniers bleek het niet haalbaar om het hele park – met zijn gazons, vaste plantenborders, collecties en bijzondere bomen – te onderhouden. Daardoor ligt het park er, in de ogen van vele bezoekers, onverzorgd bij. We zijn dus opnieuw op zoek moeten gaan naar manieren om het park onderhoudsvriendelijker te maken zonder de gebruiks- en erfgoedwaarde van het park in gevaar te brengen.

Met deze vernieuwde visie laten we het concept van de vaak arbeidsintensieve siertuinen varen. Ontmoeten en ontdekken worden de sleutelwoorden: de bezoeker moet tussen eeuwenoude bomen kunnen genieten van een prachtige combinatie van recreatie, educatie en natuur. Spijtig genoeg hebben we hiervoor enkele mooie elementen moeten opofferen, zoals de Agapanthuscollectie, de rozentuin en enkele vasteplanten-borders. In ruil daarvoor worden de verschillende waterpartijen in ere hersteld, krijgen andere tuinen een opfrisbeurt en komt er plaats vrij voor streekeigen bloemen en kruiden.

Vandaag wil de gemeente in de eerste plaats een aangename ontmoetingsplek bieden voor inwoners en bezoekers van alle leeftijden. De focus komt te liggen op recreatie en natuur, op duurzaamheid en minder intensief onderhoud. Om dit te verwezenlijken diende de gemeente in 2014 een project in bij de provincie om steun te krijgen voor de herinrichting van het park. Dit Groen in de stad-project kreeg de toepasselijke naam HoeGAARDEn, waarbij ‘gaarde’ slaat op de vroegere betekenis, namelijk tuin of park. En dat is precies wat onze gemeente heeft aan te bieden: een prachtig park, met een rijke geschiedenis en veel merkwaardige bomen.

De volgende maanden wordt er dus nog hard gewerkt aan de herinrichting, zodat ons park en bijhorende website volledig in orde zijn tegen de opening van het vernieuwde park in het najaar. Tijdens deze werken is het mogelijk dat niet alles even verzorgd is, maar laat dat jullie niet tegenhouden om al eens op bezoek te komen!” Bron https://web.archive.org/web/20210411154608/http://detuinenvanhoegaarden.be/

(Ondertussen is ook het internetadres “www.tuinenvanhoegaarden.be” opgezegd en vrij gegeven. Hierbij heeft onze redactie de naam vrij kunnen registreren).

 

voederhuisje tuinvogels bopetsBopets de dierenzaak voor tuinvogels .

Vogelvrienden hebben de weg gevonden naar de dierenspeciaalzaak van Bopets. Door het mega groot assortiment speelgoed voor vogels zoals voor papegaaien en andere kleine vogels, vogelvoer, aangepast eivoer voor vogels, zadenmixen, nest materiaal, vogelkooien en buitenkooien is het gezellig shoppen bij Bopets. Voor tuinvogels zijn er nestkastjes, houten voederhuisjes en massa’s lekkere kruidenmixen. Tijdens winterperiode zijn er extra vetvoedingen zoals vetbollen voor wilde vogels met fijne zaadjes en mega veel andere eiwitten zodat tuinvogels de ijzige en koude winterperiode kunnen trotseren. Deze vogels zoals} de pimpelmees, het goudhaantje zullen u altijd dankbaar zijn tijdens de winterdagen. Bezoek Bopets, uw dierenwinkel voor vogels