...

Fietsroutes: Kunststedenroute en Groene Gordelroute

Kunststedenroute en Groene Gordelroute

Twee nieuwe icoonfietsroutes: Kunststedenroute en Groene Gordelroute

De vijf Vlaamse Provincies en Toerisme Vlaanderen lanceren twee nieuwe icoonfietsroutes: de Kunststedenroute en de Groene Gordelroute. Samen met de eerder geopende Kustroute, Frontroute 14-18, Schelderoute, Maasroute en Kempenroute zijn er zo vandaag al zeven van de negen beoogde icoonfietsroutes geopend. De nieuwe icoonfietsroutes zijn sterke thematische fietsroutes die Vlaanderen op de kaart plaatsen als internationale topbestemming voor fietsvakanties. Ze vervangen de klassieke LF-routes (landelijke fietsroutes) in Vlaanderen.  

De Kunststedenroute

De Kunststedenroute is 332 km en verbindt de kunststeden Brussel, Leuven, Mechelen, Antwerpen, Gent en Brugge met de kust in Oostende.

Gunther Coppens, gedeputeerde voor Toerisme van de provincie Vlaams-Brabant: “Via de Kunststedenroute kunnen vakantiefietsers de rijke Vlaamse geschiedenis ontdekken in de vorm van erfgoed, kunst en cultuur in 5 Kunststeden.”

Jan De Haes, gedeputeerde en voorzitter Toerisme Antwerpen voegt daaraan toe:  “Eigenlijk bieden we met de Kunststedenroute ‘een citytrip met de fiets’ aan. Je combineert de Kunststeden naar keuze en je kan er gerust enkele dagen vertoeven dankzij het uitgebreide logies- en horeca-aanbod.”

Leentje Grillaert. gedeputeerde-voorzitter van Toerisme Oost-Vlaanderen “En een unieke combinatie van natuur- en cultuurbeleving is mogelijk dankzij fietstrajecten door natuurgebieden en een staalkaart van Vlaamse landschappen tussen de kunststeden.”

De Groene Gordelroute

De Groene Gordelroute is 126 km en laat je fietsen in de groene gordel rondom de hoofdstad.

Gunther Coppens, gedeputeerde voor Toerisme van de provincie Vlaams-Brabant:

“Via de groene gordel op fietsvakantie rondom de hoofdstad! Heuvel op, heuvel af door het land van Bruegel, hop, druiven en witloof met onderweg imposante kastelen, golvende akkers en indrukwekkende panorama’s. Moe gefietst? Sluit de dag dan af op een terrasje in de avondzon, met een welverdiende lambiek, geuze of kriek.”

Vlaanderen als fietsvakantiebestemming

Peter De Wilde CEO van Toerisme Vlaanderen: “Samen met de vijf Vlaamse provinciale toeristische organisaties hebben we 9 thematische icoonfietsroutes ontwikkeld om Vlaanderen in binnen- en buitenland te promoten als fietsvakantiebestemming. Vervolgens gaan we met fietsers, toeristische diensten, de logiessector, reisorganisatoren en aanbieders van fietsservices het product fietsvakanties in Vlaanderen naar een hoger niveau tillen.” 

De icoonfietsroutes haken de mooiste stukjes van het Vlaamse landschap aan elkaar via aantrekkelijke fietswegen en rond sterke thema’s die het mogelijk maken om het beste van Vlaanderen te beleven met de fiets. Nog voor de zomer van 2021 worden tenslotte ook de Heuvelroute en de Vlaanderenroute voorgesteld.

De icoonfietsroutes zijn toegankelijk voor iedereen en vooral bedoeld om te genieten en te proeven van de streek.  Alle icoonfietsroutes beschikken over een eigen uniforme bewegwijzering in twee richtingen. Toerisme Vlaanderen stond in voor de financiering van de nieuwe bewegwijzering. De provinciale toeristische organisaties plaatsen en beheren de borden op het terrein.

Kunststedenroute en Groene Gordelroute

Meer info: www.vlaanderenmetdefiets.be