...

Wandelen in Antwerpen

Wandelen in Antwerpen

Wandelen in Antwerpen

Als je een stad echt wil leren kennen, dan moet je er in rondstappen. Alleen zo ontmoet je de inwoners en kan je de sfeer opsnuiven. Ook in Antwerpen is dat zeker het geval.

Liefde voor Antwerpen

Wannes van de Velde schreef het al: “De stad is een fenomeen, dat me steeds opnieuw weet te boeien; ik geraak er nooit op uitgekeken. Ik ben er in feite aan verslaafd, aan dat verdwalen in die straten. Wandelen op het land is natuurlijk gezonder, maar ja, ge zijt een stadsmus of ge zijt er geen.” Hij heeft het dan uiteraard over Antwerpen: de Koekenstad, Stad aan de stroom, de Sinjorenstad, ’t Stad met zijn parking, … Antwerpen een stad met vele namen en door velen bezongen met amoureuze ziel. Toegegeven, als je er geboren en getogen bent, ben je waarschijnlijk niet heel objectief. In die zin, zal je net als andere Antwerpenaren wat chauvinistisch zijn. Maar misschien hebben ze wel met recht en reden een ‘dikke nek’.

Wandelen en vertellen

Fijn aan Antwerpen is dat de oppervlakte relatief klein is. De stad te voet verkennen is dus zeker en vast iets dat je kan doen. Meer nog, het is zelfs jammer als je de auto of het openbaar vervoer zou nemen om Antwerpen te bekijken. Er zijn immers zoveel kleine verkeersvrije straatjes en pleintjes waar je enkel kan geraken met de benenwagen. Laat die plekjes dan nog het mooiste zijn wat Antwerpen te bieden heeft. Wandelen of fietsen dus, je zal er geen spijt van krijgen. Je kan natuurlijk alles zelf ontdekken aan de hand van je reisgids. Interessanter en leuker is je laten rondleiden. Antwerpenaren zijn immers fier op hun stad en willen ze graag tonen. Er worden een groot aantal gidsenwandeling in Antwerpen georganiseerd. Rasechte vertellers nemen je mee op tocht en vermaken je met unieke weetjes en grappige anekdotes. Zelfs mensen die in de stad wonen zullen verrast worden met straffe verhalen. Voldoende inspiratie om bij een volgende cafébezoek je gezelschap de hele avond te entertainen.

Wandelen en leren

De gegidste wandelingen behandelen allemaal een thema. Je kan specifieke wijken bezoeken, bijvoorbeeld de Cadixwijk en de bekende Cogels-Osylei. Architectuurwandelingen zijn eigenlijk ook een must. En voor mensen met veel dorst, wordt een culturele kroegentocht aangeboden. Verder is er een groot aanbod historische rondleidingen. Zo vreemd is dat natuurlijk niet, gezien Antwerpen een lange en rijke geschiedenis heeft. Er zijn zelfs sporen gevonden uit de Romeinse tijd, meer bepaald uit de eerste eeuw, die getuigen van bewoning. Trouwens, Brabo, de man die de hand van de reus Antigoon afhakte en in de Schelde wierp, was volgens de legende een Romeins soldaat.

Er is niet alleen aan volwassenen gedacht. Om kinderen en jongeren de stad op een boeiende manier te laten beleven is er het schoolaanbod voor Antwerpen met themawandelingen op maat van het jonge publiek. Een beetje rondwandelen en ondertussen veel bijleren: het nuttige aan het aangename paren, heet dat dan. Zo’n actieve wandel-les zal alleszins heel lang bijblijven!

Wandelen in Antwerpen