...

Vlaanderen investeert extra in toerisme

trage wandelingVlaanderen investeert extra in toerisme

Vlaanderen investeert deze legislatuur 75 miljoen euro in toeristische hefboomprojecten via de toeristische impulsprogramma’s. Dat bleek uit een antwoord van Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts op een vraag van Vlaams Parlementslid Cathy Coudyser (N-VA).

Sinds 2012 financiert de Vlaamse Regering toeristische projecten via impulsprogramma’s. Zo investeerde de minister van Toerisme in 2014 in totaal 11,5 miljoen euro verdeeld over 50 projecten. Het betrof thematische impulsprogramma’s, zoals evenementen rond WOI en geografische impulsprogramma’s voor de Kunststeden, de Groene Regio’s en de Kust.

De komende jaren wil Toerismeminister Ben Weyts sterker inzetten op toeristische projecten, die een grote return-on-investment genereren en een belangrijke meerwaarde bieden voor de maatschappij, de economie en de ondernemingen. Weyts kiest er voor om heel gericht in te zetten op een beperkt aantal projecten met groot rendement. Juiste keuzes, stelt parlementslid Cathy Coudyser (N-VA): “We moeten nu investeren in projecten die een ‘reason to come’ vormen voor bezoekers, die een extra reden zijn voor mensen uit de hele wereld om Vlaanderen te bezoeken. Dat de Vlaamse Regering in budgettair moeilijke tijden de middelen gericht inzet en niet verkruimelt over veel verschillende projecten is logisch en verstandig.”

Minister Weyts schuift drie grote subsidielijnen naar voor: een thematisch programma rond de Vlaamse Meesters, een thematisch programma rond infrastructuur voor MICE (meetings, incentives, congressen en exhibitions) en een programma dat inzet op het versterken van de troeven van de Vlaamse deelbestemmingen, met vanzelfsprekend oog voor de onderscheiden toeristische thema’s: festivals, fietsen en wandelen, wielererfgoed, gastronomie, erfgoed.

“Zonder meer positief is dat de middelen voor de toeristische impulsprogramma’s structureel worden verhoogd”, zegt Coudyser. “In het programma dat inzet op het versterken van de troeven van de deelbestemmingen, wil minister Weyts minstens 2,5 miljoen euro uittrekken voor toeristische investeringen in fiets- en wandelroutenetwerken. Dat is een verhoging van het budget voor fietsen en wandelen met 40 procent.” De minister bevestigde dat de drie macro-bestemmingen – de Kust, de Regio’s en de Kunststeden – zeker aan bod komen en verwees onder meer naar het strategisch beleidsplan voor Toerisme aan de Kust, waar een aantal interessante pistes voor concrete hefboomprojecten zijn opgenomen.

Toerisme Vlaanderen werkt momenteel een concrete timing en procedure uit om tot een objectieve selectie te komen. Het is de bedoeling om nog in de eerste jaarhelft een nieuwe subsidie-oproep te voorzien.