...

Wijntips voor bij een zomerse barbecue

Wijntips voor bij een zomerse barbecue

Wijntips voor bij een zomerse barbecue

Hoewel het voorjaar ons geduld nogal eens op de proef stelt, komt het moment dat zomerse dagen elkaar opvolgen toch echt snel dichterbij. Stel iemand de vraag ‘wat vindt u het fijnst aan de zomer?’, dan zal het antwoord hoogstwaarschijnlijk vaak zijn: buiten eten! Buiten eten wordt natuurlijk nog leuker als dat wat op het menu staat, gepaard gaat met een goed glas wijn. Daarom zetten we in deze blog een aantal wijnen op een rij die goed gaan bij het ultieme zomeravond food: barbecue.

Wat past goed bij elkaar?

Het menu is gemakkelijk samengesteld. Een goede rib eye. Een mooi stuk zalm, in aluminiumfolie met verse kruiden en citroen. Spiesen met kip, die de hele nacht gemarineerd hebben. Maiskolven en paprika’s om te grillen. En natuurlijk frisse salades en vers brood. De volgende vraag is: welke rode wijn bij de bbq?

Toch hoeft het niet altijd rood te zijn. Rood, wit, rosé, er zijn veel wijnopties als u de barbecue ontvlamt. Krijgt u gasten? Bijna iedereen houdt van rosé, zeker als het een zomers warme dag is, dus daarmee zit je altijd goed. Bij dat eerdergenoemde pakketje van zalm en citroen past juist een witte wijn goed. Bijvoorbeeld een Chardonnay uit Californië. Fris en vol, op de juiste manier. Met de smaak van exotisch fruit en vanille. Ook een rode wijn schenken? Kies er een met karakter, die complementair is aan de stevige gerechten die op het menu staan. Bijvoorbeeld een wijn van de druiven Syrah en Grenache uit de Rhône. Minder voor de hand liggend maar wel fantastisch lekker is een Beaujolais, een fruitiger en frisser rood dan een Rhône-wijn. Lekker én verrassend, want deze wijn is een beetje koud het lekkerst.

Echte grill

Een Spaanse wijn die het goed doet bij die typisch rokerige en krachtige smaken van alles wat je op de barbecue grilt, is een rode Gran Reserva wijn. Die zijn krachtig en complex, om hoofd te bieden aan die geroosterde smaken. De meeste rode wijnen uit het wijnbied Rioja worden gemaakt van de wijndruif Tempranillo, een druif die fruitige maar rijke wijnen levert, met de geur van rood (aardbeien) en zwart (bramen) fruit. In Spanje is er strenge regelgeving voor de categorisering van wijnen. Voordat een wijnmaker zijn wijn een Gran Reserva mag noemen, moet deze aan bepaalde rijpings-eisen voldoen. Een Gran Reserva uit de wijnstreek Rioja of het gebied Ribera del Duero heeft minimaal 5 jaar gerijpt in de kelder, waarvan minimaal twee jaar op vat. Dat betekent dat het rode fruit, de karamel en het hout waar de wijn op rijpt, de tijd hebben gehad om met elkaar te versmelten. Met een sappig en intens resultaat.

Wijntips voor bij een zomerse barbecue