...

Gemeentehuis van De Haan wordt gerenoveerd

Gemeentehuis De haan getroffen door vocht en betonrot

Gemeentehuis Den Haan

 

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de restauratie van het gemeentehuis van De Haan. De Vlaamse Overheid kent hiervoor een premie van 2.272.941,34 euro toe. “Wie De Haan zegt, zegt Belle Epoque”, zegt minister Diependaele. “Je vindt in deze gemeente tal van monumentale parels uit deze periode. Bijvoorbeeld het schitterende gemeentehuis. Dit monument dateert uit 1899 en werd in 1985 het gemeentehuis voor de bewoners van De Haan. Door vocht en betonrot is het gemeentehuis aan restauratie toe. Ik draag graag mijn steentje bij om dit monument weer in topconditie te brengen.”

Waterinsijpeling oorzaak slechte staat gemeentehuis De Haan

Het dak is in slechte staat, de leien hebben hun houdbaarheid bereikt en de loden nokken en aansluitingen zijn niet langer waterdicht. Daarom wordt het dak volledig vernieuwd. Zo wordt verder waterinsijpeling vermeden. Waterinsijpeling heeft ervoor gezorgd dat het pleisterwerk van de gevels loskomt door betonrot. “Met de erfgoedpremie wordt ook dit pleisterwerk aangepakt. De galerijen hebben te kampen met dezelfde vochtproblemen en worden gerestaureerd”, verduidelijkt minister Diependaele.

Gemeentehuis van De Haan wordt gerenoveerd - P1090425

Le Grand Hôtel du Coq-sur-Mer De Haan werd in 1981 beschermd

Le Grand Hôtel du Coq-sur-Mer, één van de grootste en oudste hotels van De Haan, werd in 1981 beschermd als monument omwille van de architectuurhistorische waarde. Het werd in 1898 ontworpen als luxehotel met 62 kamers, een grote feestzaal en voorzien van elektriciteit en liften. Ook stallingen en een bakkerij maakten deel uit van het hotel. Het monument maakt vandaag de dag deel uit van het beschermde dorpsgezicht De Concessie.

Le Grand Hôtel du Coq-sur-Mer krijgt flinke opknapbeurt

Burgemeester Wilfried Vandaele: “Dergelijke investeringen zijn voor een gemeente alleen bijna niet te dragen. Dat minister Diependaele bijspringt om het gebouw exact 40 jaar na de bescherming als monument nog eens een flinke opknapbeurt te geven, daar zijn wij hem bijzonder dankbaar voor.” Minister Diependaele ondertekende vandaag in De Haan de drie ministeriële besluiten die de subsidies vastleggen.

Wilfried Vandaele