...

Experts willen heropening horeca uitstellen

Experts willen heropening horeca uit te stellen

Experts roepen op om de heropening van de horeca nu al uit te stellen.

Horeca – NSZ: “Het is nog veel te vroeg om aan de noodrem te trekken!” Brussel, 11 april 2021- NSZ neemt met verwondering akte van het feit dat experts oproepen om de heropening van de horeca nu al uit te stellen. “Het is tijd om data om te zetten in daden. 1 mei is een mijlpaal in de heropbouw van de economie.  Zaterdag 1 mei, geen dag later. Het is nog te vroeg om dit plan te laten schieten. De cijfers kunnen nog gunstig evolueren. Dit zorgt voor onnodige paniek”, reageert NSZ. “We benadrukken wel dat tijdige duidelijkheid belangrijk is voor heropening op 1 mei, maar daar is nog wat marge voor.”

Veel zelfstandigen, waaronder de horeca, zijn nu al meer dan 200 dagen gesloten. Dit kan niet worden genegeerd. Afspraken zijn afspraken en als de scholen volgens afspraak terug mogen openen dan mogen de horeca -en andere sectoren- dat ook. De heropening van de horeca is een complexe logistieke puzzel die niet in één dag gelegd kan worden.

Ondanks dat de cijfers nog niet gunstig genoeg zijn, vindt NSZ het te voorbarig om nu al aan de noodrem te trekken en een heropening op 1 mei voor de horeca op de helling te zetten. “Het is tijd om data om te zetten in daden. 1 mei is een mijlpaal in de heropbouw van de economie. Zaterdag 1 mei, geen dag later. Het is nog te vroeg om dit plan te laten schieten. De cijfers kunnen nog gunstig evolueren. Dit zorgt voor onnodige paniek”, reageert NSZ. “We benadrukken wel dat tijdige duidelijkheid belangrijk is voor heropening op 1 mei, maar daar is nog wat marge voor. En het is ook niet zo dat de ene versoepeling de andere kan uitsluiten. Terrassen veilig openen moet bijvoorbeeld ook kunnen, zoals in Luxemburg. Als gunst om het grote verlies te compenseren, niet als verplichting en met behoud van steun. Het krediet bij de zelfstandige is op. De woede en het onbegrip is groot. Als het Overlegcomité woensdag alsnog afstapt van heropening, moet er uniform meer financiële steun worden vrijgemaakt.”

“Het blijft bij dit alles uiteraard wel cruciaal om de nodige burgerzin, verantwoordelijkheid en voorzichtigheid aan de dag te leggen. Iets wat de al heropende sectoren dag op dag bewijzen”, benadrukt NSZ.

Over NSZ

NSZ (Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen) is een neutrale ondernemersorganisatie die de zelfstandigen, de vrije en intellectuele beroepen en kmo’s uit heel het land vertegenwoordigt. NSZ is de stem van deze ondernemers en verdedigt hun sociale, economische en culturele belangen bij de overheid, de publieke opinie en in de media. NSZ vaart een onafhankelijke koers en is niet gebonden aan een of andere politieke visie of een bepaalde sector. Meer info op www.nsz.be en twitter.com/NSZbe.