5 zaken die we al eens vergeten tijdens de lenteschoonmaak

5 zaken die we al eens vergeten tijdens de lenteschoonmaak

5 zaken die we al eens vergeten tijdens de lenteschoonmaak

Het is weer zover: de zonnestralen breken door, de vogeltjes worden wakker en je hele hebben en houwen smeekt om een lenteschoonmaak. Het stof verwijderen, de ramen wassen en de diepvries ontdooien zijn zaken waar je wellicht al aan hebt gedacht. Toch zijn er nog een aantal zaken die we soms vergeten.

Wasmachine reinigen

Iets wat veel mensen vergeten, is hun wasmachine reinigen. Wasmachines worden na verloop van tijd nochtans ook heel erg vuil, zeker op de plekken waar je het niet kan zien. Dit zorgt ervoor dat de was niet helemaal proper wordt, de machine niet goed verwarmt, wasprogramma’s langer duren en uiteindelijk zorgt het zelfs voor defecten. Het schoonmaken van de wasmachine is gelukkig niet moeilijk. Een kookwas met een vaatwastablet of wat soda is bijvoorbeeld al heel effectief.

Kalk verwijderen

De lenteschoonmaak is een ideaal moment om kalk onder handen te nemen. Kalk is nu eenmaal een veelvoorkomend probleem en zorgt voor een hoger energieverbruik bij apparaten. Bij lichte kalkaanslag in bijvoorbeeld de badkamer kan je nog azijn gebruiken, maar bij andere kalkaanslag zal je toch een antikalkproduct moeten bovenhalen. Dit in combinatie met goed schrobben is heel doeltreffend.

Bij apparaten moet je wel opletten met eigen preparaten. Zo vormen bij het ontkalken Senseo en azijn een heel slechte combinatie omdat het zuur de leidingen kan beschadigen en de onaangename geur nog lang kan blijven nazinderen. Hier kies je beter voor specifieke ontkalkers die hiervoor gemaakt zijn. Hetzelfde geldt ook voor andere koffieapparaten en espressomachines. En nee, dit zijn geen synoniemen.

Rolluiken onder handen nemen

Het is nogal onlogisch om de ruiten schoon te maken en ze vervolgens af te dekken met vieze rolluiken. Het regelmatig reinigen van de rolluiken is nochtans niet zo moeilijk en bovendien kom je zo ook nog eens uit je kot. Een stevige ladder, warm water, een zachte doek en een spons volstaan. Vergeet natuurlijk niet om bij elektrisch bediende rolluiken de stroom uit te schakelen. Schenk tevens goed aandacht aan het schoonmaken van de rubbers en verwijder de rolluikkast zodat je overal goed bij kan.

Leren zetels schoonmaken

Als je leren zetels hebt, is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Leer is nu eenmaal een natuurlijk product, gevoelig aan droge lucht en het is ook nog eens sterk aan slijtage onderhevig. Begin eerst met het leer te stofzuigen. Wacht hiermee niet tot de lenteschoonmaak, want eigenlijk gebeurt dit best wekelijks.

Over het algemeen moet je hier goed opletten met allerlei adviezen die je op internetfora leest. Vaak zal lauw water en een vochtige doek volstaan. Als je wat extra reinigingskracht kan gebruiken, is een gespecialiseerd product een beter idee. Zelfs wanneer de zetels niet zichtbaar vuil zijn, is het regelmatig gebruik van een milde leerreiniger wenselijk omdat ze je zetel gewoon langer schoonhouden. Let wel altijd op en ga na voor welke leersoorten het onderhoudsproduct al dan niet geschikt is.

De oorsprong van de lenteschoonmaak

Heb je je ooit al eens afgevraagd waarom we überhaupt met zijn allen een lenteschoonmaak houden? Veel mensen lijken dat inderdaad te zijn vergeten. Wel: het heeft veel te maken met de rituele schoonmaak die joden in april houden, de zogenaamde Pesach. Dit zou later door andere bevolkingsgroepen zijn overgenomen. Bovendien is het ook gewoon een historisch gebeuren. Tijdens de koude wintermaanden hield men alles goed dicht en brandde de houtstoof vaak dag en nacht, met roet en vuil in het hele huis. Eenmaal het voor het eerst warmer werd, kon men eindelijk even schoonmaken en meteen alles opengooien en verluchten. En dat doen we nu nog steeds.