...

Wat is het verschil tussen een koffiemachine en een espressomachine?

Wat is het verschil tussen een koffiemachine en een espressomachineWat is het verschil tussen een koffiemachine en een espressomachine?

Het bruine drankje, ook wel een bakkie pleur, a.k.a koffie is een populaire drank. Heerlijk om ermee wakker te worden met een krantje en je ontbijt. Misschien ben je thuis wel helemaal zat van de filterkoffie en wil je een nieuw apparaat. Wat moet je kiezen? Een luxere koffiemachine of een espressomachine? Waar moet je op letten? Wij zetten de verschillen voor je op een rij in bepaalde categorieën.

Werkwijze: de manier hoe jij je bakkie zet.

De meeste koffieapparaten zijn geschikt om er snel een simpel kopje koffie mee te maken. Of je de koffie maakt met een koffiepad of een koffie cup hangt af van het apparaat dat je gebruikt. Bij een pad of cup maakt het apparaat onder hoge druk van warm water jouw bakje koffie. Hiervoor hoef je geen moeilijke handelingen te verrichten. Je stop een nieuwe koffiepad of -cup in de machine en drukt op de knup. Klaar is kees. Geloof je het niet? Test het eventueel bij iemand anders!

Een espressomachine is een volautomaat. Althans de meeste dan. Hierbij maalt het apparaat de koffiebonen vers voor elk kopje koffie. Hierbij gaat het koffiezetten volledig automatisch en hoef je eigenlijk nog minder te doen dan bij een koffieapparaat. Ook hebben de meeste machines verschillende programma’s waarmee je bijvoorbeeld kunt kiezen tussen een lungo of espresso. Daarnaast hebben sommige machines zelfs een functie voor het opschuimen van melk.

Een pistonmachine wordt ook wel een handmatige espressomachine genoemd. Alle handelingen die een volautomatische espresso machine voor je doet, moet je zelf doen. Hierbij doe je gemalen filterkoffie geperst in een bakje. Deze zet je vast en dan laat je er vervolgens heet water doorheen stromen. Het voordeel van alles handmatig doen is dat je de meeste controle hebt over je koffie en hoe jij die wilt. Wel kost het iets meer moeite.

Soort koffie

Voor koffiepads of koffiecups die in een koffieapparaat gaan, zijn verschillende merken. Van Senseo koffiepads tot pads van jumbo huismerk of cups van Nespresso tot cups van Starbucks. Er zijn genoeg smaken en keuzes.

Voor de espressomachine en pistonmachine gebruik je koffiebonen. Deze koffiebonen kun je zelf helemaal uitzoeken en de keuze is reuze. Hiervoor kun je naar een koffiespeciaalzaak en je helemaal laten adviseren. Geloof ons: er bestaan veel verschillende smaken in bonen.

Budget

Een Senseo koffieapparaat kun je al kopen vanaf €50,- . Als het niet minder is met aanbiedingen die er vaak zijn. De koffiepads zijn goedkoop en makkelijk verkrijgbaar. Bij een volautomaat kun je er al snel honderd euro bovenop tillen als je de minimale prijs wil betalen. Bij een pistonmachine is dit ook het geval. Uiteraard kun je ook kijken of je een apparaat bijvoorbeeld via Marktplaats voor een zachter prijsje kunt scoren. Een machine vergt ook onderhoud. Om de zoveel tijd moet je de machine een flinke spoelbeurt geven of nieuwe onderdelen kopen. Ook dit kost geld.

Kortom

Een koffiemachine is goedkoop, compact maar er zijn weinig mogelijkheden voor koffie. Een espressomachine is duur, maar je hebt veel mogelijkheden. Van koffiebonen tot manier van koffie zetten.