...

Winkelen op afspraak en treinen overvol in een woord bedroevend

winkelen op afspraak

Winkelen op afspraak en treinen overvol in een woord bedroevend

Waar zit de logica, winkeliers van niet-essentiële winkels moeten klanten ontvangen op afspraak. Kappers opnieuw dicht en de horeca is sinds lange tijd nog niet open geweest. Toch zitten de treinen naar de kust overvol. Daarbij komt er nog bij dat de federale regering vandaag hun vorige belofte verbrak en communiceerde dat niet-essentiële handelszaken die op afspraak mogen werken beroep kunnen doen op een enkel overbruggingsrecht indien ze meer dan 40% omzetverlies lijden.

Ook Unizo niet te spreken over gang van zaken

Persbericht – UNIZO bijzonder ontstemd over regeling overbruggingsrecht voor wie enkel nog op afspraak mag werken.

UNIZO reageert bijzonder ontstemd op de – blijkt nu – voorbarige communicatie vanuit de federale regering waardoor alle sectoren die op afspraak moeten werken er van uit gingen het dubbel overbruggingsrecht te krijgen. Wat nu uiteindelijk toch niet het geval zal zijn. “Natúúrlijk zijn onze ondernemers daar kwaad over…”

De federale regering communiceerde vandaag dat niet-essentiële handelszaken die op afspraak mogen werken beroep kunnen doen op een enkel overbruggingsrecht indien ze meer dan 40% omzetverlies lijden, maar pas beroep kunnen doen op een dubbel overbruggingsrecht wanneer ze volledig niet op afspraak werken.

“We vinden het bijzonder erg dat een grote groep handelaars, die het al bijzonder moeilijk hadden en voor wie winkelen op afspraak niet aanslaat, hier nu plots voor een ‘alles of niets’-keuze worden gesteld: blijven op afspraak werken en – slechts – het enkel overbruggingsrecht krijgen, bij minimum 40% omzetverlies, of volledig sluiten – met enkel nog click&collect – om voor het dubbel overbruggingsrecht in aanmerking te komen”, zegt Danny Van Assche van UNIZO. “Een betere regeling zou geweest zijn dat handelaars die 80% of meer omzet verliezen toch beroep kunnen doen op het dubbele overbruggingsrecht. Dan hadden handelaars het systeem verder kunnen blijven uitproberen, zonder – bij mislukking – de steun grotendeels kwijt te spelen. Nu moeten ze die keuze wel degelijk vooraf maken.”

“In de praktijk blijkt ondertussen dat werken op afspraak in een aantal retailsectoren vrij behoorlijk werkt, met name bij duurdere aankopen. Daar is het overbruggingsrecht dus bij nader inzien wellicht minder noodzakelijk”, erkent Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO intussen. Maar voor handelaars in sectoren waar dat veel moeilijker ligt, vraagt hij dat de betrokken ondernemers het op zijn minst zouden mogen proberen, zonder vanaf dag één het dubbel overbruggingsrecht te moeten laten schieten. “Want op die manier dwing je heel wat handelaars de facto om meteen te sluiten. Wat toch niet de bedoeling kan zijn.”

UNIZO vzw
Willebroekkaai 37 |1000 Brussel
0800 20 750
ondernemerslijn@unizo.be
www.unizo.be
Een ondernemersvraag?
Bel 24/7 de Ondernemerslijn op 0800 20 750